Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Loeb vyhrál i na sněhu v Norsku

Sport

  15:35
Hamar - Francouz Sébastien Loeb s citroënem vyhrál Norskou rallye a v součtu s triumfem v zahajovací soutěži v Irsku vede mistrovství světa s plným bodovým ziskem. Pětinásobný šampion odolal na severu Evropy i na méně oblíbeném sněhu útokům finských soupeřů v továrních fordech.

Loeb ovládl norský sníh. foto: ČTK

 Druhý dnes skončil s odstupem necelých deseti sekund jeho hlavní rival Mikko Hirvonen, třetí Jari-Matti Latvala už ztratil bezmála půldruhé minuty.

Český pilot Martin Prokop za volantem mitsubishi skončil šestnáctý a v kategorii produkčních vozů obsadil třetí místo. Vyhrál Švéd Patrik Sandell s vozem Škoda Fabia S2000.

Loeb získal 49. prvenství v kariéře, v Norsku ale triumfoval poprvé. Při premiéře severské soutěže v roce 2007 skončily jeho naděje zdržením v závěji a ztrátu na piloty fordů v čele s vítězným Hirvonenem už tehdy nedohnal. Na sněhu dosud dokázal Loeb zvítězit jen ve Švédsku v roce 2004.

Tentokrát vedl od konce první etapy, ale až do závěrečné zkoušky musel odolávat Hirvonenovým útokům. Finský pilot vyhrál v posledním dnu čtyři ze šesti testů a po předposlední erzetě bylo jeho manko oproti sobotním patnácti sekundám poloviční. Loeb ale nejrychlejším časem v poslední zkoušce vítězství uhájil.

"Bylo to vydřené vítězství," řekl Loeb a přiznal, že si situaci v závěru sám komplikoval. "Udělal jsem dvě chyby, které mě stály nějakou tu sekundu.

Hirvonen mě držel pod tlakem, takže jsem musel jet na hranici možností.

Skutečně to líp nešlo," uvedl obhájce titulu.

Naopak jako bezchybný zhodnotil svůj výkon v posledním soutěžním dnu Hirvonen, na zopakování vítězství z roku 2007 mu to ale nestačilo. "Nemohu si nic vyčítat. Dnes to pro mne znamenalo jet hop, nebo trop. Zkusil jsem všechno, ale nestačilo to," uvedl Hirvonen, který se v průběžné klasifikaci posunul na druhé místo. Na Loeba ztrácí šest bodů.

gi ura

Autor: