Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Loeb vyhrál počtvrté v Mexiku a vede MS, Prokop byl devátý

Sport

  19:23
LEON - Francouzský pilot Sébastien Loeb s citroënem vyhrál počtvrté za sebou Mexickou rallye a dostal se po druhé soutěži do čela průběžného pořadí mistrovství světa. Šestinásobný světový šampion vyhrál svou 55. rallye s téměř půlminutovým náskokem. Český zástupce Martin Prokop skončil devátý.

Sébastian Loeb. foto: ČTK

Šestatřicetiletý Loeb se dostal do čela v úvodu sobotní druhé etapy a náskok si v dnešních závěrečných třech rychlostních zkouškách bezpečně pohlídal. Dlouholetá jednička týmu Citroën vyhrává v Mexiku od roku 2006, loni se ve Střední Americe nejelo. Dominanci vozů Citroën C4 potvrdili Nor Petter Solberg a Francouz Sébastien Ogier, kteří svedli dramatický souboj o druhé místo. Z něj se nakonec radoval mistr světa z roku 2003 Solberg, který bývalého juniorského šampiona Ogiera porazil o pouhých 1,1 sekundy.

Naprostý úspěch citroënů kalí pouze výpadek Španěla Daniho Sorda, jenž měl coby průběžně čtvrtý jezdec pořadí nehodu v druhé etapě a kvůli zlomenému zavěšení kol přišel o šanci na slušný výsledek.

Až na čtvrtém místě skončil vítěz únorové Švédské rallye Mikko Hirvonen na Fordu Focus, jehož navíc v rámci týmové režie pustil v předposlední erzetě před sebe kolega a krajan Jari-Matti Latvala. Po nepovedené Mexické rallye ztrácí vicemistr světa Hirvonen na Loeba šest bodů.

Jediný Čech na startu Prokop s Fordem Fiesta dnes neudržel osmé místo a zároveň vedení v hodnocení vozů kategorie S-WRC, které přepustil Xavieru Ponsovi. Se Španělem na voze stejné značky prohrál o 17,6 sekundy.

Mistrovství světa pokračuje za měsíc v Jordánsku.

Autor:

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč