Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

König po skvělé časovce: Loňská Tour mě naučila, že nesmím nic vzdávat

Sport

  21:17
VALDOBBIADENE (Od našeho zpravodaje) - Projel cílem ve výborném čase, lepším než většina konkurentů v celkovém pořadí. Chvíli poté obklopil Leopolda Königa les televizních kamer a mikrofonů. Český cyklista týmu Sky byl v sobotu na Giru ve Valdobbiadene v kursu. Vrátil se v ní do Top 10 celkového pořadí.

Leopold König. foto: Team Sky

Otázka, která musela od televizních štábů přijít, byla na snadě: „Myslíte si, že nyní budete novým lídrem týmu Sky?“ Pohodil hlavou, nespěchal s odpovědí. „Neznám ještě výsledky. Řekněte mi Richieho čas,“ požádal.

„Byl jste skoro o tři minuty rychlejší než on.“ „Ale Richie (Porte) mohl mít zlý den. Musíme se teď podívat na výsledky, zanalyzovat je. Pak možná budeme chytřejší,“ diplomaticky odpověděl König.

„U Richieho to nyní může být i psychická otázka, mohl být po událostech posledních dnů hodně zklamaný. Možná moc chtěl, nohy tam byly, ale hlava už tolik ne.“

Contador je zpět v růžovém, König skončil v časovce dvanáctý

Porte obsadil v časovce 55. místo, celkově nyní ze 17. místa ztrácí Australan 8:52 minuty na vedoucího Contadora a 3:17 na desátého Königa. 

Ten si během hodiny a půl, kterou vzápětí strávil na dopingové kontrole, mohl důkladně prostudovat výsledkové listiny z Valdobbadiene. Uviděl v nich, že v časovce byl rychlejší než Hesjedal, Izaguirre, Urán, Aru, Landa a mnohé další z hvězd Gira.

Od Andreje Amadora, třetího muže celkového pořadí, nyní Königa dělí pouze 1:59 minuty.

Posunul jste se pořadím o pět míst, časovka vám tedy evidentně parádně sedla.
A nebýt těch dvou minut ztráty z pátečního pádu, které byly naprosto zbytečné a smolné, byl bych třetí celkově. Takže jsem teď kvůli tomu pátku ještě víc naštvaný. Očekával jsem, že bych se mohl v časovce posunout hodně dopředu. Bohužel to bylo z patnáctého místa na desáté. Ty včerejší okolnosti nenahrávaly tomu, aby to bylo dneska z desátého na třetí. Což je samozřejmě škoda. Ale zároveň jsem rád, že se mi ta časovka takhle povedla.

Z jezdců na celkové pořadí v ní byli rychlejší než vy jen Contador a van den Broeck.
S tím jsem fakt spokojený. Doufám jen, že se teď budu v pořadí posouvat pořád výš. Těch hor bude na konci Gira dost, takže ty páteční dvě minuty snad nebudou nakonec takovou ztrátou.

Po pádu v etapě do Jesola jste byl obrovsky naštvaný. Jak moc vás to motivovalo do časovky?
Hodně moc. Měl jsem před časovkou takové smíšené pocity. Ale z loňské Tour vím, že to nesmím vzdávat, nikdy a za žádných okolností. Takže bojujeme dál.

Vašemu dosavadnímu lídrovi Richiemu Portovi dnešní etapa nevyšla. Tým by tedy nyní mohl jet na vás?
Myslím, že pořád pojedeme s otevřenými možnostmi. Richie je lepší v kopcích než já. Naše pozice nás teď předurčuje spíš k ofenzivě než defenzivě. Můžeme si vybrat nějaké etapy a útočit.

Malebné prostředí. Cyklisté během časovky na Giru míjeli i obří bicykl ze dřeva.

Čtyři dny v kuse už závodíte v dešti. Jak to vaše tělo snáší?
Je to psychicky těžké. Snad zítra počasí nebude tak hrozné.

Zítra už přijdou Dolomity. Věříte si do velehor?
Bude to něco jiného než ty první horské dojezdy, které jsme měli. Věřím, že by mi Dolomity měly sedět. Doufejme, že se udělá hezky a bude to pěkné závodění se spoustou fanoušků. Dneska jsem viděl snad víc českých vlajek než italských, to bylo až neskutečné.

Autor:

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč