Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

Loňský vítěz Bernal po trápení v horách odstoupil z Tour. Takhle jsem skončit nechtěl, mrzí ho

Kolumbijec Egan Bernal na ceremoniálu ke startu Tour de France 2020. foto: Reuters

Grenoble - Z cyklistické Tour de France odstoupil před dnešní královskou 17. etapou loňský vítěz závodu Egan Bernal. Kolumbijský jezdec měl potíže se zády, kvůli kterým nedokončil už předchozí podnik Critérium du Dauphiné.
  9:57

Na Tour se Bernal do minulého víkendu držel v první trojce průběžného pořadí, ale v neděli už na nejlepší nestačil a ztratil přes sedm minut. Po dni volna v úterní první alpské etapě nabral manko přes 27 minut a dnes se rozhodl nepokračovat. V celkové klasifikaci figuroval na 16. místě.

Tím, jak se snažil ulevovat bolavým zádům, začalo ho prý navíc trápit koleno.

Kolumbijec Egan Bernal na ceremoniálu ke startu Tour de France 2020.
Poslední etapu, dlouhou 128 kilometrů, vyhrál jezdec stáje Lotto Soudal Caleb...

„Takhle jsem samozřejmě své vystoupení na Tour de France zakončit nechtěl, ale vzhledem k okolnostem je to správný krok. Chovám k tomuto závodu velkou úctu a už se těžím, až se příští rok vrátím,“ uvedl člen týmu Ineos Grenadiers v prohlášení.

„Rozhodli jsme se takhle v Eganově zájmu. Je to skutečný šampion, ale taky mladý jezdec, kterého čeká ještě spousta Tour. V téhle chvíli bylo podle nás rozumné, aby závod ukončil,“ řekl šéf britské stáje Dave Brailsford.

Před rokem se Bernal stal ve 22 letech třetím nejmladším vítězem Tour v historii.

Podle vedení Ineosu si po zotavení Bernal najde ve zbytku sezony poznamenané koronavirem jiné cíle. V říjnu se pojedou odložené zbylé Grand Tours Giro d’Italia a Vuelta, na kterých dosud nestartoval. Na mistrovství světa v Imole koncem září se ještě nepředstaví.

Autor: