Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Šafářová se vrací k tenisu. S kamarádkou oživí pár, který slavil pět grandslamů

Šampionky. Bethanie Matteková-Sandsová a Lucie Šafářová slaví titul z Roland Garros. foto: AP

Společně získaly pět grandslamových titulů, letos se na kurtu znovu sejdou. Lucie Šafářová a Američanka Bethanie Matteková-Sandsová si nejdříve od června zahrají debla na několika turnajích, česká tenistka se totiž po pěti letech od ukončení kariéry rozhodla do profesionálního sportu na pár měsíců vrátit. Zlákala ji právě vidina spolupráce s kamarádkou, s níž v minulosti posbírala mnoho úspěchů.
  15:23

„Chci, aby se náš Team Bucie vrátil na scénu, abychom si užily nějakou legraci a aby mě mé děti viděly v akci při zápasech,“ vysvětlila hlavní důvody comebacku Šafářová, někdejší světová pětka v singlu a jednička ve čtyřhře.

Záměr o krátkodobém návratu k tenisu oznámila ve čtvrtek odpoledne na stanici CANAL+ Sport, na níž od letoška působí coby expertka. V této roli vyrazila i na nedávný podnik v Dubaji, kde si s Mattekovou-Sandsovou zatrénovala. Poté obě zasedly k rozhovoru, v němž oznamují opětovné vzkříšení spolupráce.

„Nebudeme se upínat k nějakým výsledkům,“ zdůrazňuje zkušená Američanka, která zanedlouho oslaví 39. narozeniny. „Ale vím, že když se sejdeme, vždycky vznikne spousta energie a zábavy.“

Lucie Šafářová (vpravo) a Bethanie Matteková-Sandsová oznamují v rozhovoru pro CANAL+ Sport, že oživí úspěšnou deblovou spolupráci.

Aby se Šafářová mohla vrátit k profesionálnímu sportu, musela se znovu přihlásit do antidopingového programu. Povinná šestiměsíční lhůta jí končí 6. června, pak tedy bude moct nastoupit k oficiálnímu duelu.

S aktuálně 40. deblistkou světového žebříčku Mattekovou-Sandsovou už mají jistý start na akci WTA 250 v Praze, která se uskuteční od 21. do 26. července.

„Neváhali jsme ani vteřinu, když se na nás Lucka obrátila s prosbou o divokou kartu,“ říká Miroslav Malý, ředitel podniku a pořádajícího klubu Sparta Praha. „Úsměvné je, že se na našem turnaji s českými fanoušky loučila. Teď se těším na krásné uvítání, které jí společně přichystáme. Sleduju, jak se u nás na návrat tvrdě připravuje. Je velká profesionálka, a tak jsem přesvědčen, že nás čeká několik parádních zápasů.“

Sedmatřicetiletá levačka, jež poslední deblové utkání podstoupila na Roland Garros 2019, se na kurtech mihla už loni v říjnu. Tehdy vyrazila na turnaj nižší kategorie ITF v Remeši, kde si chtěla zahrát čtyřhru s jednou ze svých neteří. Přihlásila se rovněž do dvouhry, v níž porazila domácí Yaroslavu Bartashevichovou 3:6, 6:3 a 6:1, v pokračování jí ale zabránil e-mail od Mezinárodní tenisové federace ITF.

„Napsali mi, že nesmím dál hrát. Že jsem neprošla celou návratovou procedurou do profesionálního tenisu. A že tím pádem musím odstoupit z turnaje,“ líčila překvapená Šafářová.

Od června už všechny náležitosti – především zmíněnou účast v antidopingovém programu – splňovat bude. A pořád platí, že by se s dcerami své sestry na kurtu ráda potkala.

„Do toho jsme si volaly s Beth. Říkala, že má před sebou poslední sezonu a že nemá stabilní partnerku, protože jí jedna hráčka dohodu zrušila,“ popisuje Šafářová.

VÍTĚZNÉ POLIBKY. Tenistky Lucie Šafářová a Bethanie Matteková-Sandsová vyhrály čtyřhru na Australian Open 2017.

„Napadlo nás, že bychom si spolu mohly střihnout pár akcí. Bethanii se kvůli těžkému zranění kolena z Wimbledonu nechce moc na trávu, ale kdybychom v Londýně dostaly šanci nastoupit, nějak by to zvládla.“

Právě trofej z All England Clubu jim jako jediná z grandslamových pohárů chybí v jinak velice hodnotné sbírce.

„Já ale nemám potřebný ranking, takže bychom musely dostat volnou kartu, což je složité. Uvidíme, jak se to vyvine. No a v srpnu bychom rády zkusily nějakou Ameriku,“ nastiňuje usměvavá Češka.

Těší se, že ji při zápasech budou moct sledovat její děti. S nyní už bývalým hokejistou Tomášem Plekancem má dceru Leontýnu a syna Olivera.

Na rozlučku Tomáše Plekance dorazila i jeho manželka Lucie Šafářová společně s dětmi.

„Olíkovi teprve budou dva roky, takže z toho všeho ještě nemá rozum, ale láká mě vidina, že mě uvidí hrát Leontýnka. Ve čtyřech už sama trošku pinká. Viděla tátu na ledě, tak by bylo fajn, kdyby viděla taky mámu na kurtu,“ přibližuje Šafářová, finalistka dvouhry na Roland Garros 2015.

„S parťačkou, se kterou nás spojují báječné vzpomínky, si nedáváme nějaké mety,“ ujišťuje. „Postupně začínám nabírat fyzičku, ale ještě mám dost času, takže to nepotřebuju moc hrotit. A i když je cestování s dětmi složité, tak tím, že nemusím absolvovat celý tenisový kalendář, tak se to dá zvládnout. Doufám, že si ten můj malý comeback užije i Tomáš a celá naše rodina.“

Autor:

AURES Holdings a.s.
PRACOVNÍK PODPORY PRODEJE (A12500)

AURES Holdings a.s.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 30 000 - 32 000 Kč