Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Macháček vyhrál na čtyřkolce zkrácenou etapu Dakaru

Sport

  20:40
BUENOS AIRES - Český jezdec Josef Macháček byl nejrychlejší mezi čtyřkolkami v šesté etapě dakarské rallye, která byla o více než polovinu zkrácena oproti původnímu rozpisu. Druhý muž průběžné klasifikace si připsal po triumfu v třetí etapě další dílčí úspěch a na vedoucího Španěla Joana Manuela Gonzaleze ztrácí 32 minut.

Aleš Loprais v plné jízdě. foto: ČTK

Do cíle po 168 měřených kilometrech dorazili motocyklisté i nejrychlejší automobily. Z premiérového etapového úspěchu se radoval jeden z favoritů a obhájce prvenství z roku 2007 Francouz Cyril Després na motocyklu KTM, jenž má však po problémech z předchozích dnů stále manko půldruhé hodiny. V čele je tak stále bezpečně Španěl Marc Coma s čtyřicetiminutovým náskokem před Američanem Jonahem Streetem.

Na dvaadvacáté pozici dnes absolvoval etapu Martin Macek, jenž se tak dostal již do elitní třicítky průběžného pořadí. Do hodinové ztráty se vešli také 56. David Pabiška a 59. Jan Froněk.

Mezi automobily kraloval Katařan Násir Attíja a v čele má nyní pětiminutový náskok před Jihoafričanem Ginielem de Villiersem. Se soutěží už se musel rozloučit bývalý skvělý lyžař a vítěz z roku 2006 Luc Alphand. Ten se rozhodl nenastoupit do dnešní etapy kvůli nemoci svého spolujezdce Gillesa Picarda.

Pro tým Mitsubishi to byla další rána poté, co musel hned v úvodu slavné rallye odstoupit další bývalý vítěz Japonec Hiroši Masuoka. S hodinovou ztrátou za Attíjou dokončil šestou etapu Miroslav Zapletal, jenž si díky 16. místu vylepšil etapové maximum.

Argentinští organizátoři museli změnit trasu kvůli písečné bouři, která značně poznamenala i středeční etapu. Jezdci měli původně přebrodit řeku, která je však za současné situace nezdolatelná.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...