Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Macháček vyhrál na Dakaru kategorii čtyřkolek

Sport

  15:31aktualizováno  20:36
BUENOS AIRES - Josef Macháček na yamaze vyhrál na Rallye Dakar popáté kategorii čtyřkolek. Jednapadesátiletý český jezdec obsadil v závěrečné soutěžní etapě s cílem v Buenos Aires druhé místo a ještě zvýraznil svůj náskok v čele konečného pořadí.

Macháček na své čtyřkolce. foto: ČTK

V neděli je na programu premiérové Rallye Dakar v Jižní Americe už pouze slavnostní průjezd Buenos Aires. Na cestě z Córdoby do argentinské metropole dnes závodníci absolvovali 792 kilometrů, z toho 227 na čas.

Macháček měl před 14. etapou v čele náskok dvou hodin a 20 minut před domácím Marcosem Patronellim, kterému ujel ještě o bezmála čtvrthodinu. V etapě byl mezi čtyřkolkami rychlejší pouze Španěl José Maria Peňa, který Macháčka předčil o osm vteřin.

Kategorii motocyklů podruhé po roce 2006 vyhrál Španěl Marc Coma s KTM, mezi automobily udržel vedení Jihoafričan Giniel de Villiers s volkswagenem. Miroslav Zapletal skončil sedmý a postaral se o nejlepší český výsledek v historii této kategorie.

Rus Vladimir Čagin marně útočil na šestý triumf mezi kamiony, kterým by se vyrovnal Karlu Lopraisovi. O necelé čtyři minuty vyhrál jeho krajan Firdaus Kabirov s kamazem.

Lopraisův synovec Aleš závod nedokončil, před startem do závěrečného měřeného úseku se mu nepodařilo opravit spojku. Odstoupil z průběžného osmého místa, už dříve musely skončit i další české kamiony Tomáše Tomečka a Marka Spáčila.

"Nespali jsme celou noc a pracovali, ale nepodařilo se nám vůz uvést do takového technického stavu, abychom mohli dnešní etapu zvládnout," řekl Radiu Impuls Milan Loprais, Alešův otec a manažer týmu.

V neděli je na programu premiérové Rallye Dakar v Jižní Americe už pouze slavnostní průjezd Buenos Aires. Na cestě z Córdoby do argentinské metropole závodníci absolvovali 792 kilometrů, z toho 227 na čas.

Autoři: ,

Jak vyzrát na citlivou pokožku miminek?
Jak vyzrát na citlivou pokožku miminek?

40 testerek vyzkoušelo intenzivní zklidňující balzám pro velmi suchou, citlivou i atopickou pokožku Atoderm Intensive baume od Biodermy. Jak balzám...