Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Machačová vyhrála bodovací závod na SP

Sport

  15:39
PEKING - Česká reprezentantka Jarmila Machačová vyhrála ve čtvrtém dílu Světového poháru v dráhové cyklistice bodovací závod a navíc vybojovala páté místo ve scratchi. V bodovačce získala členka Dukly Praha 25 bodů a o dva body zdolala domácí cyklistku Wang Cchuej, třetí byla se třinácti body Giorgia Bronziniová z Itálie.

Bodovačka v Pekingu. foto: ČTK

 

Machačová navázala na své vítězství z loňského závodu v Los Angeles a v celkovém hodnocení disciplíny se posunula na druhé místo, které obsadila v loňském ročníku SP. Na první Bronziniovou ztrácí dva body.

Hned v úvodu vsadila Machačová na svůj oblíbený rychlý útok, spolu s ní zariskovala i Wang Cchuej. Ve třetím bodovacím spurtu česká cyklistka svou soupeřku porazila a krátce nato obě dostihly ostatní závodnice o kolo.

Získaly tak shodně po 20 bodech, což rozhodlo, protože žádné další jezdkyni se to již nepodařilo.

Nedařilo se českým sprinterům. Trio Adam Ptáčník, Filip Ditzel a Denis Špička skončilo v týmovém sprintu jedenácté, Ptáčník byl v keirinu sedmnáctý. Na body dosáhl jen Ditzel devátým místem v závodu na 1 km s pevným startem. Neuspěla ani Martina Růžičková - ve stíhacím závodě obsadila jedenácté místo a ve scratchi byla šestnáctá.

Zatím nejúspěšnější závodnicí v Pekingu je Litevka Simona Krupeckaiteová, která vyhrála sprint, závod na 500 metrů s pevným startem a navíc spolu s Gintare Gaivenyteovou skončila druhá v týmovém sprintu.

Ve stíhacím závodu na 4 km zazářil Novozélanďan Jesse Sergent. V kvalifikaci zajel čas 4:17,962 a byl téměř o deset sekund rychlejší než druhý Ukrajinec Vitalij Šedov, kterého poté ve finále dojel.

Autor: