Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Macheda málem skončil s fotbalem, teď je hrdinou

Sport

  12:04
LONDÝN - V posledních dvou ligových zápasech udržel vítěznými góly naděje Manchesteru United na titul, přitom nechybělo mnoho a sedmnáctiletý útočník Federico Macheda skončil s fotbalem. Podle skauta Lazia Řím, kde Macheda dříve působil, totiž mladý fotbalista uvažoval o konci kariéry, ale zviklala ho nabídka United.

Macheda v objetí se Sirem Fergusonem. foto: AFP

Podle Volfganga Patarky, který během pětadvacetileté práce pro Lazio našel mimo jiné Paola Di Cania či Alessandra Nestu, se o talentovaného útočníka připravil italský klub sám, protože se o něj vůbec nestaral. Macheda, který v Premier League rozhodl o výhrách nad Aston Villou a Sunderlandem, totiž musel dojíždět na tréninky a jeho rodiče si nemohli dovolit platit náklady na cestování.

"Jeho otec Pasquale třikrát prosil Lazio o finanční pomoc. Dostat syna každý den na trénink pro něj bylo náročné finančně i časově. Proto žádal, aby mu klub pomohl najít práci. Podle mě by 500 eur měsíčně tenhle problém vyřešilo," řekl čtyřiašedesátiletý skaut listu Daily Mail. "Ale Lazio chtělo pomáhat až ve chvíli, kdy zjistilo, že o Federika se zajímá Manchester United," dodal.

"To už ale bylo příliš pozdě, protože všem bylo jasné, že Federikovi předtím nevěřili. Díky bohu za Manchester United. Nebýt Alexe Fergusona, Kiko by skončil s fotbalem," uvedl Patarca. Jeho slova potvrzuje i fakt, že Macheda měl rozjednanou práci u známého jako roznašeč pizzy.

"Lazio by proto mělo být zticha a poučit se ze svých chyb," připomněl skaut nedávná slova šéfa římského klubu, který United za praktiky při získávání mladých fotbalistů tvrdě zkritizoval. Podle Claudia Lotita totiž anglický šampion uplácel Machedovy rodiče penězi a nabídkami práce, aby jejich syn podepsal s klubem smlouvu. Celek Alexe Fergusona však žádné regule neporušil, protože v Anglii mohou hráči podepisovat profesionální kontrakty od 16 let, zatímco v Itálii až od osmnácti.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!