Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Končíš, Conchito! Bouzková se záhy rozešla se španělskou legendou

Česká tenistka Marie Bouzková během 1. kola Australian Open. foto: Reuters

Pozoruhodné spojení české tenistky Marie Bouzkové se španělskou koučkou Conchitou Martínezovou nevydrželo příliš dlouho. Začaly spolu trénovat v prosinci, jenže ve čtvrtek odletěla 39. žena žebříčku WTA na turnaj do Bogoty bez Martínezové. Rozchod potvrdila v rozhovoru pro stanici CANAL+ Sport v Miami.
  16:34

Martínezová sama získala grandslamový titul před třiceti lety ve Wimbledonu, kde ve finále zdolala Martinu Navrátilovou. Pak k triumfům na londýnské trávě a na Turnaji mistryň pomohla krajance Garbině Muguruzaové. Bývalá nehrající kapitánka španělského fedcupového i daviscupového týmu se v roce 2021 stala trenérkou roku na WTA Tour.

Bouzkovou chtěla dovést do Top 20. Žádala po ní agresivnější pojetí. Pochvalovala si, že pětadvacetiletá Češka plynně mluví španělsky a že se stále chce zlepšovat a rozvíjet. Obě se shodly, že jsou puntičkářky.

„V přípravném období před sezonou všechno klapalo,“ řekla Bouzková tento týden pro CANAL+ Sport.

Jenže postupně se v původně nadějně vyhlížejícím vztahu objevovaly trhliny. Ta nejhlavnější?

„Při cestování po turnajích jsme měly jiné názory a přístupy k zápasům a konkrétním situacím, což pro mě bylo rozhodující,“ vysvětluje Bouzková.

Česká tenistka Marie Bouzková bojuje v 1. kole Australian Open.

Místo dobývání elitní dvacítky v úvodu roku tápala, o čemž svědčí nelichotivá zápasová bilance 5-8. Sportovkyně všeobecně považovaná za milou a vstřícnou osobu nějakou dobu vyčkávala na zlepšení situace, nicméně nedávno si ujasnila: „Nechci pokračovat.“

S jedenapadesátiletou kapacitou se rozžehnala a na následující štaci – podnik WTA 250 v Bogotě – se vypravila bez ní. V jejím týmu zůstává a na pozici hlavního kouče ve čtyřiatřiceti povýšil Mike Urbanija, Slovinec a bývalý příslušník Top 500 v pořadí ATP Tour.

„Měla jsem ho jako člena týmu už na soustředění, teď se mnou bude jezdit po turnajích,“ prohlásila Bouzková, která i nadále zaměstnává také zkušeného kondičního specialistu Davida Vydru.

Po amerických podnicích v Indian Wells a Miami původně plánovala účast na „pětistovce“ v Charlestonu, nicméně nakonec se vydala na klání do kolumbijské Bogoty, která leží ve výšce 2600 metrů nad mořem.

„Jsem zvědavá, jak se mi v takových podmínkách bude hrát,“ přemítala. „A taky to pro mě může být taková vysokohorská příprava do další fáze sezony.“

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...