Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Až do konce! Zraněná Bouzková se nevzdala. Džábirová se omluvila za taktiku

Sport

  7:39
Po tříhodinovém sportovním thrilleru, v němž ji pouhé dva míče dělily od vítězství, opouštěla Marie Bouzková největší tenisovou arénu na světě unavená, zraněná, poražená. Přesto se usmívala, mávala divákům, kteří víc fandili soupeřce, a ukazovala jim z prstů složené srdíčko. „Prohra mě mrzí, ale jsem pyšná na to, jak jsem se rvala,“ pravila poté, co ji na Ashe Stadium ve třetím kole US Open vyřadila Uns Džábirová.

Jednu zlobil pošramocený sval na noze, druhou zase dýchací trable. Ani jedna se však ve vřavě věhlasné newyorské „Night Session“ nehodlala vzdát.

„Pojď ještě. Do konce!“ hecovala se v závěru Bouzková, jejíž potíže se zhoršily ve druhé sadě. „Podstata tenisu spočívá v boji do posledního míčku. A kde jinde se jí držet než na takovém kurtu a v takové atmosféře,“ řekla.

„Snažila jsem se ji rozběhat nejvíc, jak jsem mohla. Vím, že to není zrovna pěkné,“ vykládala nasazená pětka Džábirová s omluvným výrazem ve tváři po proměněném mečbolu.

Na kurtu ve Flushing Meadows zdolala druhou Češku za sebou. Po vítězství nad Noskovou 7:6, 4:6, 6:3 se znovu ukrutně nadřela s Bouzkovou - 5:7, 7:6, 6:3.

„Chovám velkou úctu k vaší tenisové škole. Máte opravdu úžasné hráčky,“ pronesla. Respekt je vzájemný. Kvitová, Vondroušová, Nosková i Bouzková na oplátku hezky mluví o Džábirové.

Právě Bouzková jí nezazlívala, když proti ní často tasila stopbaly, které se jí s bolavou nohou zvlášť těžko dobíhaly: „K jejímu stylu kraťasy patří a v zápase musí používat, co funguje.“

Uns Džábirová se raduje z postupu do osmifinále US Open.

„Ale je pravda, že jsem některé balony vypouštěla, abych vydržela do konce zápasu a abych si ještě víc neublížila.“

Při generálce na US Open si v Cincinnati natrhla přitahovač stehenního svalu. V sobotu večer se bolest vrátila. Nechala se ošetřit. Napadlo ji, že utkání skrečuje.

US Open 2023

příloha iDNES.cz

„Na začátku druhého setu jsem si říkala, že takhle to asi dál nepůjde. Ale pak začaly fungovat prášky. Fyzioterapeutka mi zatejpovala celou nohu a záda, trochu mi ulevila. Slíbila jsem si, že do toho dám všechno.“

V nádherně nasvíceném burácejícím kotli odmítla kapitulovat: „Pro mě jsou tohle nejmilejší podmínky.“ Při zvláštní příležitosti měla na tričku dvě reklamní nášivky. Jeden sponzor vyrábí baterie a druhý proteinovou výživu.

„Bylo docela výstižné, že jsem propagovala Duracell a Pure Protein. Každý musel vidět, že jdu na kurt totálně našláplá,“ šprýmovala.

Marie Bouzková dobíhá míček ve třetím kole US Open.

Mezi výměnami vnímala rady i povzbuzování svého rozpumpovaného španělského agenta Enrica Moliny: „Vámos, baby!“

Odvrátila dva mečboly. Při třetím už v tísni forhendem nepřehodila míč přes síť. Pak si u ní s Džábirovou krátce popovídala.

„Klasická tenisová řežba,“ konstatovala Bouzková na tiskovce. „Obě jsme tam nechaly poslední síly, které jsme měly.“

V její tváři už se zase co chvíli mihl úsměv: „Vždycky říkám, že sport musíte brát s nadhledem, i když porážka bolí. Dám se do kupy a budu na tomhle výkonu stavět dál.“

Autor: