Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Wimbledonská šampionka na plac! S novým tetováním i terčem na zádech

Markéta Vondroušová během prvního kola turnaje v Montrealu. foto: Reuters

Obyčejně létají míče, které Markéta Vondroušová vypálí z forhendu s výraznou horní rotací, docela vysoko nad sítí. V úterý odpoledne v Montrealu však balon po jejím ne zcela povedeném úderu pleskl o pásku a sotva se přenesl na druhou stranu kurtu.
  19:02

Egyptská soupeřka Šarífová jej nemohla doběhnout. Česká levačka tak po proměněném mečbolu zvedla paže k nebi, aby se omluvila, ne na oslavu prvního triumfu v roli wimbledonské šampionky.

Přesto zářila radostí po výsledku 6:4, 6:2. Začala pro ni nová éra. Vstoupila do ní s čerstvým tetováním a velkým terčem na zádech.

„Vím, že grandslamové vítězky pronásledují velmi vysoká očekávání,“ prohlásila na tiskovce.

Už před čtyřmi lety po senzačním postupu do finále Roland Garros zjistila, že se na ni sokyně najednou chtěly zvlášť vytáhnout. Poznala, že potřebuje odblokovat vnější vlivy a soustředit se na práci.

„Chci zůstat ve své malé bublině a makat,“ vysvětlovala. „Ovládnout zápasovou nervozitu a zvyknout si na tlak.“

První krok se podařil. Čtyřiadvacet dní po úspěchu v All England Clubu zvládla čtyřiadvacetiletá sportovkyně partii v roli jasné favoritky, lovné zvěře a celebrity.

Zisk čarokrásné trofeje jí proměnil život. Následný příboj popularity označila za bláznivý. Nelibovala si v něm, poněvadž se nejlépe cítí v soukromí, mezi blízkými osobami. Wimbledonský marš jí kromě slávy, finanční odměny a posunu do Top 10 na žebříčku přinesl zároveň taky poučení.

„Vím, že dokážu zůstat klidná i v těch nejnapínavějších momentech, že se dovedu soustředit na příští bod... Což se mi v Londýně dařilo během celého turnaje. Tohle nastavení je pro mě klíčové.“

Titul z jedné ze čtyř nejprestižnějších akcí zacloumal i se životy a kariérami jejích krajanek Petry Kvitové a Barbory Krejčíkové.

Kvitová po obou báječných taženích v All England Clubu v letech 2011 a 2014 zvládla úvodní kolo Canadian Open.

Nejprve proti Španělce Medinaové 7:6, 6:3. A poté proti Australance Dellacquaové 6:3, 6:2.

V prvním případě pak na zámořské šňůře klopýtala a na US Open vypadla hned na startu po selhání v mači s Rumunkou Dulgheruovou. O tři roky později už v návalu pozornosti obstála lépe a v Americe si třeba zajistila pohár v New Havenu.

Skvěle si po průlomovém Roland Garros 2021 vedla Krejčíková. V dalších třech měsících na něj navázala bilancí 17-3. Na Wimbledonu začala výhrou nad Dánkou Tausonovou, na vlně triumfovala na podniku v Praze a celkově si udržela znamenitou úroveň výkonů.

Vondroušová vkročila na neprobádané území tento týden. A to v několika ohledech. Kanadská Masters střídají dějiště v Montrealu a Torontu a ona se na nich dosud nepředstavila ani jednou – především ze zdravotních důvodů.

Markéta Vondroušová pózuje s trofejí pro šampionku Wimbledonu.

Na další štaci v Cincinnati se ukázala třikrát, nicméně pokaždé vyletěla hned z prvního kola.

Na US Open se objevila čtyřikrát s nepřesvědčivým skóre 5:4. Právě na Flushing Meadows ji čeká nejtěžší a nejdůležitější prověrka. Podstatný bude kromě klidu v duši rovněž stav kotníku, který si pochroumala na Wimbledonu a který stále není úplně v pořádku.

Během pobytu v New Yorku by se podle jejích slov mělo uskutečnit zúčtování londýnské sázky, čili společná tetovačka s koučem Janem Hernychem.

Jednu připomínku wimbledonské euforie už si Vondroušová opatřila, společně se sestrou si pod kůži nechala napsat písmeno W.

Teď se však, jak sama poznamenala, hodlá především soustředit na současnost.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...