Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Vondroušová obstála v blázinci na centrkurtu. Choť přiletí, kočka má hlídání

Sport

  21:09
V tenisovém chrámu se vzdychalo i burácelo. Pod zataženou střechou bublala směs sžíravé nervozity, bezbřehé euforie a zničujícího smutku. Wimbledonský centrkurt se stal kulisou další významné události českého sportu v roce 2023. Markéta Vondroušová po brilantním výkonu zdolala Ukrajinku Elinu Svitolinovou 6:3, 6:3. „Je to naprosto šílené!“ opakovala vítězka.

Nejprve se Jan Kodeš úspěšně pokusil uklidnit ženu, kterou vídá při tréninku v pražském ČLTK. Na ni doléhal stres z premiéry na nejslavnější tenisové scéně.

Kodeš ovšem jejímu trenérovi Janu Hernychovi před utkáním povídá: „Centr je skoro stejně velký jak jednička, na které už Maky hrála. Jen jsou lidi trochu blíž. Tak ať si z toho nic nedělá!“

Vondroušová se opravdu trochu uklidnila a v partii se rychle utrhla do úžasného stavu 6:3, 4:0. Pak se ovšem idyla zvrhla v drama. Ukrajinka bojující i za krajany v Rusy napadené vlasti snížila na 4:3.

Její kouč Ramon Sluiter na tribuně vyskakoval ze sedačky, zvedal ukazovák a hecoval svou svěřenku.

I zkušený rutinér Kodeš v lóži cenil zuby. Vedle něj spínala ruce Miriam Kolodziejová, Vondroušové velká kamarádka. Napětí se málem dalo krájet.

Markéta Vondroušová slaví postup do finále Wimbledonu.

„Škoda, že se mi nepovedlo zvýšit na 5:0. Mohla jsem dohrát v klidu,“ říkala Vondroušová o dvě hodiny později na tiskovce.

„Já jsem ale čekala, že se Elina zvedne. Padla na mě nervozita, dala jsem pár deblů, protože jsem viděla, jak si ona postoupila do kurtu, aby mě hnala z returnu.“

Neutrální obecenstvo povzbuzovalo Svitolinovou, žádalo si prodloužení zajímavé partie. Vondroušová se držela statečně, byť připustila: „Pak už to na mě docela dolehlo.“

V bitevní vřavě si opakovala: „Hraješ dobře. Vydrž. Zůstaň silná. Kdykoliv se to může zase otočit.“

A vskutku. Svitolinová napáchala tři nevynucené chyby a ztratila servis. 5:3.

Naopak Vondroušová na podání nezaváhala a zápas zakončila kombinací esa a přímého bodu. Za aplausu publika poklekla na základní čáru, pak spěchala přijmout soupeřčinu gratulaci.

Markéta Vondroušová bojuje o finále Wimbledonu.

Ve čtvrtek 13. července má svátek. Třináctka je jejím šťastným číslem. Osud jí byl nakloněn. „Napadlo mě, že by to mohlo dopadnout!“ pravila zvesela.

Kromě Kodeše ji před střetnutím textovkami povzbuzovala Karolína Muchová, krajanka a kolegyně ze Štvanice. V šatně ji podpořila Barbora Strýcová, kterou v pátek v Londýně čeká semifinále čtyřhry.

Wimbledon 2023

Vše o turnaji

Tep jí v šatně zvedly televizní záběry do hlediště historického stadionu, v němž už se scházely davy. Kvůli počasí pořadatelé zatáhli střechu, což jí vyhovovalo.

„Tráva je pak vlhčí, trochu mi to klouzalo. Na druhou stranu je příjemnější, když nefouká vítr. Takže by mohlo být i finále pod střechou,“ přála si.

V pátek přiletí do Londýna její sestra a manžel Štěpán Šimek, který dosud doma opatroval společného mazlíčka, kocoura jménem Frankie. „Napsal mi, že sehnal hlídače,“ oznámila Vondroušová, šťastná a uvolněná poté, co se zbavila trémy a napětí.

Markéta Vondroušová hovoří k divákům po postupu do finále Wimbledonu.

V sobotu ji čeká jeden z vrcholů kariéry. Wimbledonské finále proti Tunisance Džábirové. Dosud v utkáních o prestižní titul dvakrát podlehla - na Roland Garros 2019 s Australankou Bartyovou a na olympiádě v Tokiu 2021 se Švýcarkou Bencicovou.

Tentokrát by přirozeně chtěla dopadnout lépe. Ačkoliv... „Když něco chci moc a jsem přemotivovaná, nehraje se mi dobře,“ vysvětluje. „Musím touhu držet v nějakých mezích. Pokusím se naladit tak, abych si spíš zápas užila, než abych si říkala, že MUSÍM.“

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!