Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Šampionka zpátky doma. Budou se proti mně chtít vytáhnout, tuší Vondroušová

Sport

  13:01
V sobotu senzačně zvítězila ve finále Wimbledonu, v neděli si užila tradiční večeři šampionů, v úterý se Markéta Vondroušová vrátila do domovského klubu I. ČLTK Praha na Štvanici, kde hovořila s novináři. Jak vstřebala překvapivý titul z londýnského grandslamu? Jak se jí líbil galavečer vítězů? A jaké má nejbližší plány?

„Na začátku srpna poletíme do Montrealu, teď si dám pár dnů volno, pojedu do Sokolova, odpočinu si,“ přiblížila, co ji čeká. Potřebuje i doléčit bolavý kotník, s nímž se potýkala od prvního kola londýnského tažení.

Vondroušová v sobotním finále Wimbledonu porazila světovou šestku Uns Džábirovou dvakrát 6:4 a získala svůj první grandslamový titul v kariéře. Až do letoška přitom na trávě nezaznamenala žádný úspěch.

„Dokázala jsem si, že na ní umím hrát. Jsem pyšná, že jsem to zvládla hlavou, dva týdny byly náročné, hrála jsem hodně zápasů, od posledních kol mi navíc chodilo hrozně moc zpráv. Že jsem to dokázala ustát, je překvapení,“ zhodnotila s odstupem na úterní tiskové konferenci.

Do All England Clubu se vydávala jako 42. hráčka světového žebříčku, zpátky na Štvanici přijela jako desátá žena pořadí a překvapivá šampionka nejslavnějšího tenisového turnaje na světě.

„Top deset je meta pro všechny, co hrají tenis, grandslam je sice víc, ale že jsem v žebříčku takhle poskočila, je skvělé, je to výhoda i pro nasazení na další turnaje.“

Wimbledonská šampionka Markéta Vondroušová a její kouč Jan Hernych na pražské...

Navíc si teď vypracovala velmi solidní pozici pro kvalifikaci na Turnaj mistryň pro osm nejlepších hráček sezony, momentálně figuruje na pátém místě. „Jsem teď vysoko, ale ještě zbývá dost akcí, hodně holek hraje taky dobře,“ poznamenala.

V Londýně si užila i příjemné společenské povinnosti, trofej převzala od princezny Kate, po finále potkala herecké celebrity, na nedělním plesu šampionů zapózovala s králem mužské dvouhry Carlosem Alcarazem.

„Bylo to super, velký zážitek,“ líčila. „S Alcarazem jsme se viděli jen chvíli, moc času jsme neměli, ale jeho finále s Djokovičem bylo skvělé. Věděli jsme, že kvůli tomu se bude večeře posouvat.“

Vítězové Wimbledonu Carlos Alcaraz a Markéta Vondroušová (Londýn, 16. července...

A ještě později večer se na ní sešla i s krajankou Barborou Strýcovou, která po boku Sie Šu-wej ovládla čtyřhru. „Její syn Vincent mi vymaloval obrázek a dal mi ho před čtvrtfinále, doteď ho mám v tašce,“ prozradila Vondroušová.

Už po finále nastínila, že si v nejbližších dnech vybere dovolenou, aby si dopřála čas ke vstřebání výjimečného úspěchu, potřebuje rovněž odpočinek po sedmi náročných duelech, enormním tlaku a obří pozornosti, která se kolem ní v posledních dnech rozvířila.

Po návratu na kurty taky očekává, že se soupeřky proti ní budou chtít vytáhnout. „To je dobrý problém, musím s tím počítat, protože jsem vyhrála grandslam.“

Naopak se netěší na pozornost, která se s označením slavné šampionky nevyhnutelně pojí. „Uvidíme, jak to zvládnu. Nejsem typ, že bych to vyhledávala, pro mě jsou to povinnosti, protože jsem introvert. Budu se snažit držet si svůj okruh lidí, který mám, a nikam se necpat. Budu trénovat na další turnaje a snažit se tomu vyhýbat.“

A ještě musí vyřešit sázku s trenérem Janem Hernychem, který slíbil, že si v případě triumfu nechá udělat tetování. „Ještě nevíme, kdy půjde, ale snad brzy,“ smála se Vondroušová.

„Musíme se dohodnout, kam, co a jak,“ doplnil s nejistým úsměvem kouč.

Autoři: ,

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...