Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Sport

Ukrajinka hrát odmítla, šestnáctiletou Rusku tak na exhibici vyzval muž

Ruská tenistka Mirra Andrejevová se hecuje na US Open. foto: Profimedia.cz

I na běžných turnajích pod hlavičkou WTA proti ruským soupeřkám hraje s nelibostí, kterou vyjadřuje třeba tím, že jim nepodává ruku. A tak není divu, že ukrajinská tenistka Marta Kosťuková v nedělním finále exhibice ve francouzském Bourg-de-Péage, v němž se měla střetnout s Mirrou Andrejevovou, na kurt vůbec nenastoupila.
  7:04

Pořadatelé do duelu proti šestnáctileté Rusce hledali náhradu, nakonec proti ní vyslali Yanise Ghazouaniho Duranda, číslo 1145 mužského světového žebříčku. Tipnete si výsledek?

Zamotaná příhoda s nezvyklým koncem začala zraněním Chorvatky Donny Vekičové, kterou měla pro finále vystřídat právě Kosťuková. Jenže s mladou ruskou sokyní, která už vystoupala na 57. místo pořadí a za letošek získala cenu WTA pro nováčka roku, odmítla sdílet kurt.

„Z důvodů, které nemůžeme ovlivnit, a vzhledem ke geopolitickému kontextu na Ukrajině, Marta Kosťuková nenastoupí do finále 6. ročníku Negometal Open,“ vzkázali organizátoři v prohlášení.

Kosťuková, 33. hráčka světa, se k situaci vyjádřit odmítla, ale při tenise své názory a pocity dává jednoznačně najevo.

Třeba když v březnu porazila ve finále turnaje v Austinu Rusku Varvaru Gračovovou, která shodou okolností na exhibici v Bourg-de-Péage rovněž startovala, ale už jako reprezentantka Francie, sokyni nepodala ruku a titul věnovala „Ukrajině a všem lidem, kteří bojují a umírají“.

Stejně se zachovala i po porážce od Bělorusky Aryny Sabalenkové v prvním kole Roland Garros, načež si od pařížského publika vyslechla nedůstojný pískot.

Ale zpět k nedělnímu dění na exhibici ve městě, které leží zhruba 560 kilometrů na jih od francouzské metropole.

Organizátoři v Bourg-de-Péage museli rychle vyhlásit pátrání po druhé finalistce. Ale neuspěli. „Udělali jsme, co bylo v našich silách, abychom aktivovali naši síť profesionálních hráček. Ale bohužel jsme měli příliš málo času na to, abychom našli náhradu.“

Zápas však zrušit nemuseli, záskok nakonec nalezli ve 23letém Francouzovi Durandovi. A 1145. tenista světového žebříčku nad Andrejevovou možná trochu překvapivě zvítězil 7:5 a 6:2.

Podívejte se na závěrečnou výměnu zápasu:

„Na turnaji jsem dělal dobrovolníka a sparing partnera, ráno jsem ještě připravoval palačinky,“ popisoval Durand pro portál TennisActu. „Když za mnou přišli, že s ní mám hrát, nejdřív jsem si myslel, že je to vtip. Byl to můj první zápas před takovým publikem, prostě šílené.“

Přiznal, že k výhře mu pomohla především lepší fyzická vybavenost.

Nicméně pohár pro šampionku ženské části exhibičního podniku stejně dostala mladá Ruska.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!