Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

První Čech šampionem UFC? Pozor, Brazilec se nezdá, varuje Procházkův kouč

Jiří Procházka (vpravo) a jeho trenéři Jaroslav Hovězák (vlevo) a Martin Karaivanov. foto: Jiří Procházka

Stačily dva skvělé výkony, aby se Jiří Procházka dopracoval k titulové šanci v prestižní organizaci UFC. Sedmého května nastoupí v Brazílii do největšího zápasu v historii českého MMA, od trenéra Martina Karaivanova ale záplavu radosti, nadšení ani velkých slov nečekejte. Zůstává klidný. Pokud má jeho svěřenec v Jižní Americe uspět, tak musí.
  17:29

„Připravujeme se na zápas dlouho, konečně je smlouva podepsaná a nemusíme brzdit očekávání,“ začne Karaivanov rozhovor pro iDNES.cz.

A emoce? Dělá s vámi něco, že se ještě nikdo z českých zápasníků nedostal tak daleko?
Já nevím, co říct. Mám radost a vážím si toho, je to výsledek naší dlouhé cesty, ale v tuhle chvíli na emoce není čas. Potřebujeme se zavřít do tělocvičny a pracovat. Uvažovat logicky a nenechat se ovlivňovat. Emoce by mohly přijít po zápase.

Co může fanoušek od boje čekat?
Jdeme do nejtěžšího zápasu v naší kariéře. Většina lidí Jiřího jednoznačně favorizuje, ale ono se to nezdá a já to tak jasně nevidím. Glover je tvrďák, hodně vydrží a bude mít jasný plán, na zemi je nebezpečný.

I proto odlétáte na únor do Phoenixu ve Spojených státech za bývalým dvojnásobným šampionem Henrym Cejudem, že?
Cejudo se nabídl, že Jiřímu pomůže v přípravě proti Gloverovi. Se zemí, wrestlingem... Je to jeden z přípravných kempů. Jiří to vnímá pozitivně, měsíc je dostatečně dlouhá doba, abychom natrénovali specifické věci a dostali je pod kůži. Určitě ale nebudeme zanedbávat ani postoj.

Zápasit budete v Brazílii, bude potřeba dát si pozor na tamní podnebí?
My jsme už v Riu byli a jsme na to nachystaní. Poletíme určitě minimálně o týden až deset dnů dřív, než začne UFC Fight Week, abychom si zvykli na časový posun i podnebí, problém to nebude (Fight Week: týden před turnajem mají zápasníci plný program: setkávání s médii, tiskové konference, setkání se soupeřem a oficiální a ceremoniální vážení).

Půjdete proti domácímu veteránovi, Teixeira má 42 let, ocitnete se v nepřátelském prostředí, viďte?
Máte pravdu, jedeme na území soupeře, Glover je v Brazílii legenda a bude mít obrovskou podporu fanoušků. Musíme se psychicky připravit na vše.

Mohlo by prostředí na Jirku dolehnout?
Doteď jsme zápasili prakticky v prázdných halách, poprvé se ukážeme před vyprodaným stadionem, navíc o titul. K tomu budeme do klece nastupovat první, takže až začne přicházet Glover, bude potřeba celou atmosféru odfiltrovat a soustředit se jen na zápas.

Nebylo možné jednat o jiné zemi?
Když nám to nabídli, řekli jsme ok. Tušili jsme, že si Glover nenechá ujít šanci obhajovat titul doma. V dřívější termíny už byly dané turnaje s titulovými zápasy, později by to pro nás bylo už kontraproduktivní.

Autor:

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...