Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Sport

Sáblíková má bronz. V závodě na 5000 metrů získala pro Česko celkem stou medaili v historii

Martina Sáblíková na pětikilometrové trati vybojovala bronz v Pekingu 2022. (10. února 2022) foto: Profimedia.cz

Česká výprava slaví druhou medaili na olympijských hrách v Pekingu! Po zlatu Ester Ledecké na snowboardu se o ni postarala rychlobruslařka Martina Sáblíková, která na pětikilometrové trati vybojovala bronz. Získala tak sedmý cenný kov ze závodů pod pěti kruhy.
  13:17aktualizováno  15:32

Stejně jako při předchozím závodě na tři kilometry i tentokrát musela čekat do poslední chvíle. Zatímco tehdy ji však o medaili závodnice v poslední rozjížďce připravily, tentokrát mohla propadnout v euforii.

Sáblíková přiveze z Pekingu medaili!

Svou sedmou olympijskou!

Pětikilometrovou trať zajela v čase 6:50,09, na vítěznou Nizozemku Irene Schoutenovou ztratila 6,58 sekundy a na druhou Kanaďanku Isabelle Weidemannovou 2,51 sekundy.

Martina Sáblíková na pětikilometrové trati na ZOH v Pekingu 2022. (10. února 2022)

Sáblíková vybojovala už na čtyřech olympiádách v řadě cenný kov. Ve Vancouveru 2010 slavila zlata z pěti a tří kilometrů a bronz z patnáctistovky.

V Soči získala zlato na pětce a stříbro na trojce. A v Pchjongčchangu 2018 stříbro na nejdelší vzdálenosti.

„To je vážně neuvěřitelné, že mám zase medaili. Bylo pro mě obtížné věřit slovům, že získám placku. Ale i těch zpráv, co jsem dostala před závodem, bylo hrozně moc. Tolik lidí mi přálo,“ líčila šťastná česká hrdinka v cíli.

Tentokrát si tak připsala poslední chybějící barvu medaile na distanci pěti kilometrů. Když po závodě stoupala na stupně vítězů, smála se, zářila. Ukazovala, jak moc pro ni tento úspěch znamená.

Cesta k němu nebyla jednoduchá. Sáblíková na začátku roku laborovala se zraněným stehnem. Při tréninku v Collalbu upadla, vletěla do hrazení, tekla jí krev. Stihla se ale vyléčit a dostat se i do skvělé formy.

Už čtvrté místo na pekingských třech kilometrech pro ni hodně znamenalo. „Do dobré nálady mě dostalo vědomí, že holky se mnou musí počítat a že se forma nikam neztratila navzdory všemu, co mám v téhle sezoně za sebou,“ líčila tehdy.

Což na pětce potvrdila.

Do ní se pustila ve čtvrté rozjížďce ze šesti. Nebyla to ideální situace: ve vedlejší dráze jela Japonka Misaki Ošigiriová, která nepatří k rychlým závodnicím, a tak bylo jasné, že její výkon Sáblíkovou motivovat nebude.

Povzbuzení by přitom potřebovala. Když se Sáblíková vydala na start, ve vedení se nacházela Ruska Natalia Voroninová, která zvládla pětikilometrovou trať za 6:56,99, a druhá Nizozemka Sanna In’t Hofová měla čas 6:59,77.

Martina Sáblíková na pětikilometrové trati na ZOH v Pekingu 2022. (10. února 2022)

Pod sedmiminutovou hranici se Sáblíková při posledním startu ve Světovém poháru v Stavangeru nedostala. Tentokrát se ale vzepjala k mnohem lepšímu výkonu.

V prvních kolech udržovala tempo, techniku a stále byla v zelených číslech – nejprve v řádech desetin a od poloviny závodu i v řádech sekund. Bylo jasné, že si jede pro průběžné vedení a že možná útočí i na čas pod 6:50,00.

To se jí nakonec o devět setin nepodařilo.

Svou jízdou si ale řekla o medaili.

Ze čtveřice dalších žen se před ni dostaly už jen Weidemannová a posléze v olympijském rekordu 6:43,51 i Schoutenová, a Češka tak mohla propuknout v obrovský jásot.

Autor: