Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Miami porazilo San Antonio, kterému hrozí od NBA trest

Sport

  8:51
MIAMI - Basketbalisté Miami uhájili domácí neporazitelnost v letošním ročníku NBA, když zdolali San Antonio 105:100. Hosté překvapivě nastoupili bez čtyř hráčů základní sestavy včetně hvězd Tonyho Parkera, Tima Duncana a Manu Ginobiliho, které kouč Gregg Popovich poslal odpočívat domů, protože Spurs hráli čtvrtý zápas v pěti dnech. Od vedení NBA za to San Antoniu hrozí trest.

Miami Heat LeBron James (uprostřed v bílém dresu) skóruje zatímco mu brání hráč San Antonia Spurs Tiago Splitter (22) foto: Reuters

Komisionář zámořské ligy David Stern se fanouškům za jednání San Antonia omluvil. "Bylo to nepřijatelné rozhodnutí a budou následovat značné sankce," uvedl Stern.

I bez obvyklých opor se San Antoniu málem povedlo favorizované Miami zaskočit. Ještě dvě minuty a patnáct sekund před koncem utkání vedli Spurs 98:93. Závěr ale patřil obhájcům titulu v čele s Rayem Allenem, který definitivně otočil skóre trojkou 22 sekund před sirénou na 100:98.

"Tohle je těžká prohra. Nemůžu být víc pyšný na to, co hráči předvedli. Hráli jsme opravdu dobře, ale prostě to na výhru nestačilo," řekl po utkání Popovich. Nejlepším střelcem Spurs byl s 20 body Gary Neal, který však v koncovce neproměnil trojku, jíž mohl vyrovnat. Za Miami nastřílel 23 bodů LeBron James, 20 bodů přidal Allen.

Ve druhém čtvrtečním utkání Golden State zvítězilo po divoké koncovce nad Denverem těsně 106:105. Hosté ve druhé půli prohospodařili šestnáctibodový náskok a museli dotahovat. Necelé čtyři sekundy před koncem čtvrté čtvrtiny vedli Warriors 106:103, ale hvězda hostů André Iguodala měl k dispozici tři trestné hody na vyrovnání. Iguodala trefil první dva, ale třetí nikoli.

Denveru se povedlo míč doskočit a vzít si oddechový čas. Po něm se míč dostal k Iguodalovi, který vyslal na koš úspěšnou trojkovou střelu. Hosté začali slavit vítězství tím, že odběhli do šatny. Warriors si však počkali na přezkoumání videa a sudí odhalili, že Iguodalova trojka přišla zlomek sekundy po závěrečné siréně, a tak se mohli začít radovat domácí.

Warriors k výhře dovedl David Lee s 31 body a devíti doskoky. Podkošový hráč přidal i šest asistencí a hlavně minul pouze dvě z 15 střel z pole.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...