Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Minářův právník: Když k nám přišel, vypadal jakoby někoho zabil

Sport

  18:38
PRAHA - Smířený, ale pořád ještě trochu smutný seděl Ivo Minář ve vínovém křesle restaurace na pražské Štvanici a naprosto upřímně odpovídal na nepříjemné dotazy. Všechno řekl na rovinu, žádné polopravdy či úskoky.

Tenista Ivo Minář. foto: ČTK

"Bral jsem doplněk stravy na spalování tuku. S váhou jsem měl vždycky problémy," přiznává český tenista, který dostal za používání přípravku s názvem "Tight! Xtreme" dopingový trest od Mezinárodní tenisové federace (ITF) .

Ve čtvrtek odpoledne se tvářil stejně přešle, jako když ho v červencovém Davis Cupu vyprovodil z kurtu Argentinec Juan Martín Del Potro. Tehdy ještě netušil, že ho za několik měsíců čeká větší tragédie spojená se stejným víkendem. Z ITF přišel dopis, že mu během čtvrtfinále slavné týmové soutěže byl zjištěn pozitivní nález na požití zakázané látky.

"Hrozili mi dvouletým distancem a ztrátou postavení v žebříčku. Nejhorší byly první dny. Každému jsem musel vysvětlovat svou nevinu a říkal sám sobě, že to je konec mé tenisové kariéry," popisoval Minář prvotní paniku. Přitom zrovna zažíval nejlepší období své kariéry. Na 62. místě světového žebříčku nikdy předtím nebyl. "Trochu se mi ulevilo až za pár dní, když všechno vyšlo na povrch. Už jsem nemusel nic skrývat a došlo mi, že mě nejhorší trest nemusí potkat," dodal pětadvacetiletý tenista.

Pak přišel čas jednat. Minář, přesvědčený o své nevině, si najal tým právníků. "Když k nám přišel, vypadal jakoby někoho zavraždil," usmíval se Jan Halama z právnické kanceláře AK Halama Legal. Obhajoba vycházela z faktu, že metylhexanamin, který byl v Minářově moči nalezen, není na seznamu zakázaných látek.

Čeká ho operace třísel
"Jenže oni trvali na svém. Podle nich má látka stejné stimulační vlastnosti jako ty zakázané. Dostali jsme se do roviny vědeckých diskuzí a tam to byl souboj Davida s Goliášem," připouští Halama, který si myslí, že se Minář stal obětí inkvizičních dopingových praktik ITF.

Nakonec se však podařilo trest "zredukovat," jen na osmiměsíční zákaz startů. Minář k tomu zaplatí pokutu dvanáct tisíc eur. Ta se vypočítává na základě částky, kterou tenista vydělal od prokázání nálezu. "Akceptovali jsme to z časového hlediska. Kdybychom se odvolali ke sportovnímu tribunálu, tak by se to mohlo zbytečně protahovat," říká Halama.

Na kurty se Minář vrátí v březnu příštího roku a má spočítané, že mezitím klesne někam ke 130. místu žebříčku ATP. Období bez profesionálního tenisu hodlá naplno využít. "Mám problém s třísly a půjdu na operaci. Až se zotavím, využiji volno, abych se připravil a měl natrénováno. Už se těším zpátky na kurty. Chci být ještě lepší než dřív," přiznává Minář.

Na Štvanici ho přišel povzbudit také Ivo Kaderka, prezident Českého tenisového svazu. "Zvládne to, celou dobu mu věřím," poplácal hráče po zádech a zmizel o dům dál.