Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

Mise ‚bezcovidový‘ Peking začíná. Cesta proběhne bez selfie, olympioniky čeká i ‚letňanský nákupák‘ pod zemí

Hry v Pekingu začínají 4. února. Do zahájení zbývá 20 dnů. Před čtyřmi lety v Pchjongčchangu byla vlajkonoškou výpravy Eva Samková. foto: Profimedia.cz

Přípravy vrcholí, olympijské hry se blíží. Šéf české mise Martin Doktor už v Pekingu vyhlíží první část výpravy, která za ním do Číny vyrazí už ve čtvrtek. A která počítá určité ztráty.
  5:00

Okolo 150 lidí ve čtvrtek odpoledne vzlétne speciálem Korean Air z pražského letiště Václava Havla vstříc olympijskému dobrodružství.

V pátek pro ně už bude přichystané ubytování v Pekingu a ve dvou horských střediscích. „Je to hodně náročné, protože počet lidí je omezený. Potřebovali bychom více rukou, ale nějak to nakonec zvládneme,“ hlásil o den dříve už z čínského velkoměsta Martin Doktor, šéf české výpravy.

Šok před olympiádou: česká naděje se dozvěděla, že má cukrovku. Do Pekingu přesto odletí

K dispozici má celkem devět lidí, po třech v každém olympijském středisku. „Vesnice je oficiálně ještě zavřená, jsou tu jen menší počty lidí z výprav, které se chystají na přílet svých sportovců a jejich doprovodů,“ pokračoval.

Hlavní nápor očekává právě poslední tři dny v tomto týdnu. Hry jako takové pak startují slavnostním zahájením příští pátek. A stále je co dodělávat. „Ale na sportovištích jsme ještě nebyli, nejsou otevřená. Zatím jsme se dostali jen do místního obchodu, velký nákupák. Něco jako ten v Letňanech, jen celý pod zemí,“ vyprávěl zážitky z prvních dní v nejlidnatější zemi světa.

Tam tentokrát cestoval poprvé, s ohledem na koronavirovou dobu se žádná inspekce nekonala. „Covidová opatření tady hrají pochopitelně prim. Nikam jinam než na určená místa se nedostaneme. Nošení respirátorů kromě jídla a pití je základem, když si ho sundáte, hned vás na to upozorní,“ přidává první poznatky. Mimochodem, i během videorozhovoru s novináři v Česku z místnosti, kde kromě něj nikdo nebyl, nesundal respirátor z obličeje.

Olympijské perličky

■ Nepříjemná zpráva pro Fernstädtovou. Česká skeletonistka se včera dozvěděla, že má cukrovku prvního typu. Zjistilo se to při vyšetření po závodech Světového poháru ve Svatém Mořici, kde se česká reprezentantka necítila dobře. Do Pekingu navzdory náhlé diagnóze poletí, konkrétní cíle si ale nedává. Cukrovka totiž mohla ovlivnit i její výkony v dosavadním průběhu sezony, kdy se jí nedařilo podle představ. „Zpětně to do sebe docela zapadá. Tělo nefungovalo tak, jak by v ideálním případě mělo. Nechci říct, že to mělo vliv úplně na všechno, ale na hodně věcí ano,“ míní.

■ Rusové bez Koljady a Tregubova. Výprava z největší evropské země se bude muset pod neutrální olympijskou vlajkou v Pekingu obejít bez krasobruslaře Michaila Koljady a nejspíše také i Nikity Tregubova. Příčinou jsou pochopitelně pozitivní testy na covid-19. Oba měli obhajovat stříbra z Pchjongčchangu. Koljadu už nahradil Jevgenij Semeněnko, v případě Tregubova zatím ruský olympijský výbor čeká.

■ Tchaj-wan bude bojkotovat slavnostní ceremoniály. Vládní představitelé tohoto ostrovního státu se kvůli obavě z čínské propagandy rozhodli nezúčastnit ani zahajovacího, ani závěrečného ceremoniálu blížících se zimních her v Pekingu. Na nich by měl stát, jehož autonomii odmítá Čína uznat, reprezentovat čtyřlístek sportovců – tři ženy a muž.

■ Kritika za ukrajinsko-ruské omezení. Čestnému členovi Mezinárodního olympijského výboru (MOV), Rusovi Vitaliji Smirnovovi, se nelíbí nařízení ukrajinského ministra sportu Vadyma Gutcajta, dle kterého by se ukrajinští sportovci měli během her v Pekingu vyhýbat pózování s ruskými sportovci a ruskou vlajkou. Dle Smirnovova je nařízení v rozporu s olympijskou chartou: „Jde o vydírání a politický nátlak na sportovce. Jak můžete někomu zakázat pozdravit sportovce jiné země?“

Podobná opatření budou platit také pro zhruba 150člennou část výpravy, která ve čtvrtek odletí směr Peking. Na palubě by měla být zhruba osmdesátka reprezentantů včetně medailových nadějí Martiny Sáblíkové a Markéty Davidové. Do čísla nejsou započítaní hokejisté (jen část z nominovaných) a hokejistky. Těm bude chybět včera pozitivně testovaná Natálie Mlýnková, biatlonistům pak kvůli stejnému problému Adam Václavík.

„Doufejme, že na letiště dorazí všichni s negativními výsledky,“ přála si mluvčí Českého olympijského výboru (ČOV) Barbora Žehanová. „Je velice dobře, že testujeme nad rámec. Nikdo tady nechce trávit čas v izolaci. Věřím, že tohle nás od toho alespoň v naprosté většině odvrátí,“ doplnil ji Doktor.

Žádná selfie před cestou

Aby se minimalizovala možnost pozitivního testu na covid po příletu tak, jak se stalo jedné člence německého realizačního týmu, vydalo ČOV včera soupis doporučení pro sportovce a také novináře. Ti budou na letišti chybět, zástupci české výpravy budou odbaveni v Terminálu 1 mimo další cestující jiných letů. Při příchodu by se neměli olympionici mezi sebou vítat podáním ruky či pořizovat společné fotografie, tzv. selfie. Letiště pak dokonce vyčlenilo olympionikům vlastní toaletu, samozřejmostí je také soukromý a prostorný gate.

Z něj nastoupí na palubu prostorného Airbusu 330-300, který pojme až 276 cestujících. „Všichni budou mít velký komfort, to se s naší cestou nedá srovnávat. My dostali jen balíček čínských sušenek, tady bude veškerý servis,“ poznamenal Doktor.

Ostatně konzumace jídla či pití v dopravních prostředcích byla tématem také v Pekingu. Dle Doktora museli zástupci olympijských výprav až dodatečně přesvědčit pořadatele, aby dovolili sundávat cestujícím respirátory při stravování v autobusech směr horská střediska vzdálená od Pekingu několik hodin cesty.

K tomu ale vede dlouhá cesta. Nejen deset hodin v letadle, ale po příletu také čekání na vstupní PCR test. Samo ubytování je dle něj ale pěkné. „Je to nové sídliště, apartmány mají dva či čtyři prostorné pokoje a každý v něm bude sám. V horských vesnicích je to trošku menší, ale také jde o nové stavby,“ láká alespoň na něco pozitivního na dálku členy výpravy Doktor.

Ohledně ubytování mu dělají vrásky pouze dodatečně nominovaní, v současné době se to týká zatím jen hokejistů. Rezervy sice byly, ale přesto o nějaké omezení půjde. Navíc pro náhradníky platí, že se nedostanou ani na sportoviště. „Krom hotelu a tréninku se nedostanou nikam,“ dodal.

To samozřejmě neplatí pro další z českých velkých hvězd, obojživelnici Ester Ledeckou. Ta začne svoji obhajobu dvou zlatých z Pchjongčchangu tentokrát na snowboardu a až poté přesedlá na lyže. Proto také vynechává poslední sjezdařský víkendový Světový pohár a bude se připravovat v Itálii na prkně. Do Pekingu zamíří nejspíše 31. ledna, takže by měla teoreticky stihnout slavnostní zahájení olympiády.

„Pokud bych dostala nabídku nést českou vlajku, tak by to pro mě byla velká čest, ale musela bych odmítnout. Chci se soustředit na své závody. Až odzávodím, mohu se věnovat jiným věcem. Takže pokud by mě oslovili, abych ji nesla na zakončení, neváhala bych,“ vysvětlila Ledecká, kterou čeká paralelní obří slalom 8. února.

Lyžařské závody (super-G) a sjezd pak 11., respektive 14. února. A pokud bude mít na hrách přece jen volný čas, hodlá se věnovat sledování dalších sportů a také své oblíbené série Harry Potter. Vykouzlí s jeho pomocí další medailový úspěch?

A ještě předtím bezproblémovou přepravu sebe a všech svých krajanů do dějiště her? 

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...