Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Sport

Moderní pětibojaři Křenková s Vlachem jsou mistry Evropy ve štafetě

Moderní pětibojaři Karolína Křenková a Martin Vlach, zlatí na Evropských hrách v Polsku foto: Filip Komorous

Moderní pětibojaři Karolína Křenková, Martin Vlach vyhráli smíšenou štafetu na mistrovství Evropy v Krakově. Na multisportovních Evropských hrách v Polsku přidali na konto české výpravy čtvrté zlato.
  18:28

Křenková s Vlachem zvítězili se ziskem 1406 bodů o pět bodů před maďarskou dvojici Mihály Koleszár, Kamilla Rétiová, třetí skončili Samuel Curry, Jessica Warleyová z Británie. Triumfem Češi napodobili dosud jediné zlato z mixu na ME Natálie Dianové a Jana Kufa z roku 2016.

Nyní Křenková s Vlachem vykročili za medailí třetím místem po šermu. Před závěrečnou disciplínou běhu se střelbou se dělili o prvenství. Na začátku kombinované disciplíny Vlach věřil, že to dobře dopadne.

„Nesledoval jsem výsledky, myslel jsem si, že budeme startovat třetí, čtvrtí. Ale když jsem zjistil, že startujeme na děleném prvním místě, sobě i Káje jsem věřil. Předala mi tak, že to nebylo daleko, v tomhle si zrovna věřím, v jiných disciplínách tolik ne, ale v kombi ano,“ uvedl Vlach v nahrávce pro média.

Čeští moderní pětibojaři Karolína Křenková a Martin Vlach

Nadšená byla i Křenková. „Bylo to perfektní, krásně jsme se doplňovali. Mě to i dojalo, když jsem Martina viděla na běhu. On je král laser runu, takže jsem věděla, že je to skoro stoprocentní,“ uvedla. Oba si spravili chuť po neúspěšném semifinále v individuálních závodech.

„Po včerejšku jsem měl opravdu depresivní nálady, takže dnešek jsem si chtěl hlavně užít. S každou disciplínou se mi ta nálada zlepšovala, když jsem pak probíhal cílem, tak to asi vyvrcholilo,“ řekl Vlach.

V cenný kov uvěřil po bezchybném parkuru. „Jakmile jsme absolvovali parku za plný počet bodů, tak tam jsem si to sečetl. Káje jsem věřil ve střelbě, což se potvrdilo,“ dodal Vlach.

Ty vyvrcholí v Krakově v sobotu, ve finále se představí i Lucie Hlaváčková a Marek Grycz.

Češi mají na Evropských hrách 19 medailí, čtyři zlata, osm stříbrných kovů a sedm bronzových. V pořadí zemí jsou patnáctí. Před čtyřmi lety v Minsku česká výprava posbírala třináct medailí, před osmi lety při premiéře soutěže v Baku sedm.

Mistrovství Evropy a Evropské hry v moderním pětiboji v Krakově

Smíšená štafeta

1. Vlach, Křenková (ČR) 1406, 2. Koleszár, Rétiová (Maď.) 1401, 3. Curry, Warleyová (Brit.) 1395

Autoři: ,