Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Sport

Krasobruslař Reshtenko je po životním krátkém programu na ME průběžně třináctý

Český krasobruslař Georgii Reshtenko se životním krátkým programem zařadil na ME na průběžné 13. místo foto: ČTK

Krasobruslař Georgii Reshtenko se životním krátkým programem zařadil na mistrovství Evropy na průběžné třinácté místo. Český reprezentant určitě vylepší umístění z loňského debutu na kontinentálním šampionátu, kdy skončil šestadvacátý, tedy dvě pozice za postupem do volných jízd. V čele mužské soutěže poznamenané v Kaunasu spoustou nezdarů je obhájce titulu Francouz Adam Siao Him Fa.
  21:19

Dvacetiletý Reshtenko krátký program zahájil čtverným toeloopem. Neměl u něj úplně čistý výjezd, takže nemohl zařadit plánovanou kombinaci, ale tu pak nahradil za trojitým lutzem. Mezitím zvládl trojitý axel a za výborný výkon si vysloužil 72,74 bodu, čímž o 16 setin vylepšil svůj osobní rekord z roku 2021.

V této sezoně se poprvé dostal přes 70 bodů. „Projel jsem to dobře, ale mohl jsem lépe. Udělal jsme na začátku velkou chybu, ale s výsledkem jsem docela spokojený. Byl jsem nervózní, dopad jsem udělal o něco později, a proto jsem udělal výpad. Dobře, že jsem pak udělal kombinaci s lutzem. S tím jsem spokojený, že jsem zabojoval,“ uvedl v České televizi svěřenec Michala Březiny.

Dostal se jasně do čela, a přestože startoval jako třetí z 32 soutěžících, mohl si věřit na postup do finálové čtyřiadvacítky. Na vedoucí pozici se vyhříval přibližně dvě hodiny, než ho se startovním číslem patnáct porazil Estonec Aleksandr Selevko. Ten poprvé v kariéře získal za krátký program známku přes 90 bodů a nakonec se překvapivě vyšvihl na průběžnou třetí příčku.

Reshtenkovi pomohly nezdary řady soupeřů v čele se čtvrtým mužem loňského MS i ME Kevinem Aymozem, jenž na podzim získal dvě medaile v seriálu Grand Prix. Tentokrát se zkušenému Francouzi vůbec skokansky nedařilo, zbytek programu odjezdil bez zájmu a skončil předposlední.

Ani Siao Him Fa nenavázal na své podzimní výkony, když chyboval u čtverného lutzu. Známka 94,13 bodu mu ale stačila na vedení s náskokem bezmála tří bodů před Švýcarem Lukasem Britschgim, který obhajuje bronz.

Volné jízdy mužů jsou v Kaunasu na programu v pátek od 17:00 SEČ.

Autoři: ,

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...