Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

4. DEN MS: Pohádka diskařek, Kipyegonová má třetí zlato, Jíchová končí

Nikoleta Jíchová v semifinále běhu na 400 metrů překážek foto: Iva Roháčková

Čtvrtý den atletického mistrovství světa v Budapešti nabídl dominantní výkony ve finále mílařek i běhu mužů na 3000 metrů překážek. Mezi výškaři si pro zlato doskákal Ital Gianmarco Tamberi, závod diskařek zcela senzačně ovládla Američanka Laulauga Tausagová. Jediná česká zástupkyně úterního programu překážkářka Nikoleta Jíchová skončila v semifinálovém běhu na 6. místě s časem 55,01.
  19:12aktualizováno  23:07

Jíchová startovala ve druhé ze tří semifinálových skupin běhu na 400 metrů překážek a mohla se přímo rovnat s výkonem Nizozemky Femke Bolové. Před startem byla dvaadvacetiletá Češka soustředěná, hleděla do země a v hlavě měla čas 54,85, kterým by stanovila nové osobní maximum, a především se kvalifikovala na olympijské hry.

Večerní program 4. dne MS v atletice

Všechny disciplíny jsme podrobně sledovali

Vystartovala svižně, záhy se jí ale ostatní závodnice začaly vzdalovat a ona bojovala o šesté místo. To nakonec uhájila i díky mohutnému finiši. Za páskou se svalila na zem a dlouho svůj výkon rozdýchávala.

Ze semifinále přímo postupuje jen dvojice nejlepších, další překážkářky můžou doufat v dodatečnou kvalifikaci díky času. A s tím Jíchová s výkonem 55,01 počítat nemohla.

„Doufala jsem v lepší čas, měla jsem z běhu dobrý pocit,“ přiznala v rozhovoru pro Českou televizi.

Přesto už jen účast v semifinále hned při premiéře na mistrovství světa je pro Jíchovou velký úspěch. „Je to skvělé a velká motivace. Dál ale o tom mluvit nemůžu, jinak bych se rozbrečela,“ říkala dojatě.

Z Budapešti si odváží celkové 17. místo.

Do finále postupuje z prvního místa Američanka Shamier Littleová časem 52,81. Bolová za ní zaostala o 14 setin sekundy, ale jen protože měla ve své skupině na soupeřky takový náskok, že si mohla kontrolovat svůj čas na obrazovce a do cíle se rozhodně nehnala.

Nikoleta Jíchová v semifinále běhu na 400 metrů překážek

Úterní program v Budapešti odstartovaly rozběhy žen na 100 metrů překážek. Bezkonkurenčně nejrychlejší čas zaběhla ve třetí skupině Američanka Kendra Harrisonová (12,24). Do semifinále bez problému prošly také obhájkyně zlata Tobi Amusanová z Nigérie (12,48), olympijská šampionka Jasmine Camacho-Quinnová z Portorika (12,50) nebo Američanka Nia Aliová (12,55).

Do závodů vstoupili v úterý večer půlkaři. Nejrychlejší čas ze všech sedmi rozběhů předvedl hned v první skupině Keňan Emmanuel Wanyonyi (1:44,92). Největší překvapení přišlo v pátém rozběhu, ve kterém skončil až na čtvrtém místě Emmanuel Korir. Keňský olympijský šampion a mistr světa tím přišel o přímý postup, a kvůli pomalejšímu běhu celé skupiny neměl šanci ani na dodatečnou kvalifikaci díky času. Závod na 800 metrů tak pokračuje dál bez obhájce zlata.

Největší favorit hladké čtvrtky Steven Gardiner končí už v semifinále kvůli zranění

Semifinále mají za sebou také muži na hladké čtvrtce. Nejrychlejší čas zaběhl hned v první skupině Jamajčan Antonio Watson (44,13). V druhé semifinálové skupině zase Brit Matthew Hudson-Smith přepsal časem 44,26 evropský rekord. Nejrychlejší čtvrtkař této sezony Bahaman Steven Gardiner nastoupil ve třetí skupině, ale do cíle už nedoběhl. Při výběhu ze zatáčky se začal potácet, bolestí se mu zkřivil obličej a záhy upadl na dráhu. Největšího favorita závodu tak nevyřadili z boje o medaile rychlejší soupeři, ale nešťastné zranění.

Senzace Tausagové

Velkou sportovní pohádku napsalo finále diskařek. Američanka Valaria Allmanová do něj vstupovala jako bronzová medailistka posledního mistrovství, od začátku ale bylo jasné, že tentokrát je rozhodnutá dojít si pro kov nejcennější. Hned prvním hodem zapsala do tabulky 68,57 metrů a čtvrtým pokusem svůj náskok ještě vylepšila na 69,23. Žádná ze soupeřek se jí nedokázala přiblížit.

Loňská mistryně světa Číňanka Pin Fengová hodila nejlépe 68,20, což Američanku nemohlo na zlaté pozici ohrozit.

MS v atletice 2023

příloha iDNES.cz

Ani pro velezkušenou Chorvatku Sandru Perkovičovou nebylo úterní finále jejím dnem. Na začátku se ještě dokázala přiblížit na dosah Číňance, pak ale kazila a trápila se. Bylo jasné, že další medaili nezíská. Na pódium se mezitím začala tlačit Nizozemka Jorinde Van Klinkenová, která si už začínala dělat naděje na bronz, když se to stalo…

Američank Laulauga Tausagová byla ještě po druhém hodu s výkonem 52,28 na hraně vyřazení, než se zachránila výkonem 65,56, a mohla tak pokračovat v soutěži. A svým pátým pokusem hodila neuvěřitelných 69,49. O čtyři metry si tím vylepšila své osobní maximum a hlavně – posunula se na první místo!

Dojatá Laulauga Tausagová v objetí svého trenéra po zisku zlaté medaile mezi diskařkami

Allmanová s tím už v poslední sérii nedokázala nic udělat a jen těžko skrývala zklamání. Zato Tausagová se topila v slzách radosti a dojetí.

„Před třetím hodem jsem byla zoufalá, hrozně jsem se bála. Říkala jsem si: přece zase neskončím dvanáctá!“ vyprávěla nová světová šampionka, co se jí honilo hlavou, když byla na hraně vyřazení z finále.

„Nemohla jsem uvěřit tomu, co jsem hodila v páté sérii. Nechápala jsem, že to udělala moje ruka. Už jsem to tolikrát zkoušela na trénincích, ale nikdy se mi to nepodařilo. Že do sebe vše zapadlo právě tady, je úžasné,“ líčila.

Tamberiho show

Medaile se rozdávaly také mezi mílařkami. Keňanka Faith Kipyegonová nenechávala nikoho na pochybách, že chce ze světového šampionátu třetí zlato. Olympijská šampionka z Ria i Tokia hned po startu převzala vedení skupinky a na čelo po celou dobu závodu nepustila ani jednu soupeřku, stejně jako nepřipouštěla konkurenci po celou sezonu. Z poslední zatáčky už vbíhala s náskokem, který každým krokem k cílové rovince zvětšovala. Doběhla v čase 3:54,87. Stříbro získala Etiopanka Diribe Weltejiová (3:55,69), bronz patří Nizozemce Sifan Hassanové (3:56,00).

Ohromená Faith Kipyegonová se stává trojnásobnou světovou šampionkou

Jen o trochu méně dominantní výkon předvedl o chvíli později na tříkilometrové trati s překážkami Maročan Soufiane El Bakkali. Přestože celou sezonu svými výkony zaostával za Etiopanem Lamechem Girmou, na nejdůležitějším závodě roku nepřipustil obhajující mistr světa žádné drama.

Dlouho nechával Girmu, ať udává tempo, zatímco se spolu vzdalovali soupeřům. Na posledním vodním příkopu pak přesně ve svém stylu zaútočil a mohutným odrazem od břevna si vytvořil výhodu, kterou během chvíle dokázal navýšit v pohodlný náskok. Při průběhu cílem si proto mohl dovolit vítězné gesto a za páskou pak dlouho užasle stál a vstřebával, co se mu právě podařilo.

K titulu olympijského šampiona z Tokia a loňského mistra světa z Eugene přidal výkonem 8:03,53 další zlato. Přestože Girma letos ustanovil nový světový rekord, na světovém šampionátu se musí spokojit se stříbrem (8:05,44). Bronzovou medaili i přes pád na jedné z překážek vybojoval Keňan Abraham Kibiwot (8:11,98).

Soufiane El Bakkali vstřebává pocit dvojnásobného mistra světa

Ve velkou show proměnil Ital Gianmarco Tamberi finále skoku do výšky. Ještě při představování si sedl k bicí soupravě doprovodné kapely na stadionu a chvíli předváděl divákům své bubenické umění. Pak začal předvádět to skokanské.

Tamberi vynechal úvodní výšku 2,20 metru, ke zdolání následující 2,25 potřeboval dva pokusy, pak ale už všechny následující zvládl bez nutnosti opravy. Na první pokus skočil i 2,36 a zapsal tím nejlepší výkon sezony.

To nedokázal na třetí pokus ani obhájce zlata Katařan Mutaz Essa Baršim, který tím ze souboje o zlato vypadl.

Stále tu ale byl Američan JuVaughn Harrison, který dával celou sezonu najevo, že patří mezi světovou špičku. To potvrdil, když 2,36 na druhý pokus skočil.

Oholený-neoholený výškař Gianmarco Tamberi slaví premiérový titul mistra světa

Aby Tamberiho porazil a došel si pro zlato, potřeboval zvládnout 2,38 napoprvé. A to Američan nedokázal. Protože měl Tamberi čistší zápis, mohl začít slavit zlato. A slavil ho velkolepě. Nejprve došel pro Harrisona, který ještě ležel po nezvládnutém pokusu na žíněnce, a pomohl mu se zvednout. Pak se vmísil do medailové oslavy El Bakkaliho a skočil za ním do jednoho z vodních příkopů.

Postaral se o to, aby na jeho premiérový titul venkovního mistra světa on sám ani diváci hned tak nezapomněli.

Mistrovství světa v atletice v Budapešti

Finále:

Muži:
3000 m př.:
1. El Bakkali (Mar.) 8:03,53, 2. Girma (Et.) 8:05,44, 3. Kibiwot 8:11,98, 4. Bett (oba Keňa) 8:12,26, 5. Beamish (N. Zél.) 8:13,46, 6. Miura (Jap.) 8:13,70.

Výška: 1. Tamberi (It.), 2. Harrison (USA) oba 236, 3. Baršim (Kat.), 4. Zayas (Kuba), 5. Potye (Něm.) všichni 233, 6. U Sang-hjok (Kor.) 229.

Ženy:
1500 m:
1. Kipyegonová (Keňa) 3:54,87, 2. Weltejiová (Et.) 3:55,69, 3. Hassanová (Niz.) 3:56,00, 4. Mageeanová (Ir.) 3:56,61, 5. Chepchirchirová (Keňa) 3:57,90, 6. Muirová (Brit.) 3:58,58.

Disk: 1. Tausagaová 69,49, 2. Allmanová (obě USA) 69,23, 3. Feng Pin (Čína) 68,20, 4. Van Klinkenová (Niz.) 67,20, 5. Perkovičová (Chorv.) 66,57, 6. Pudenzová (Něm.) 65,96.

Kvalifikace:

Muži:
400 m - semifinále: 1. Watson (Jam.) 44,13, 2. Hudson-Smith (Brit.) 44,26 - evropský rekord.

800 m - rozběhy: 1. Wanyonyi (Keňa) 1:44,92.

Ženy:
100 m př. - rozběhy:
1. Harrisonová (USA) 12,24.

400 m př. - semifinále: 1. Littleová (USA) 52,81, ...17. Jíchová (ČR) 55,01 - nepostoupila do finále.

Kompletní program a výsledky celého šampionátu naleznete ZDE.