Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Hromadný závod cyklistů ve Skotsku zastavili aktivisté, přilepili se k silnici

Sport

  14:26aktualizováno  17:24
Nepříjemného přerušení se dočkal silniční závod mužů na mistrovství světa ve Skotsku. Cyklisté měli za sebou osmdesát kilometrů, když se celý peloton musel zastavit. Na úzkou vozovku se přilepili aktivisté a znemožnili tak průjezd. Téměř hodinu trvalo, než se mohl závod opět rozjet a zdárně dokončit. Z titulu se nakonec radoval Nizozemec Mathieu van der Poel.

Trvalo přes dvacet kilometrů, než se vytvořil na čele únik, do kterého se dostal i český mladík Petr Kelemen. Na závodníky čekalo první stoupání dne a poté už nájezd na městské okruhy v Glasgow.

Jenže úzkou silnici ve stoupání si jako místo svého protestu vybrali aktivisté, kteří tím přerušili celý závod. Uniklou skupinu zastavili ve 12:20 rozhodčí, peloton ještě nějakou chvíli pokračoval, ale zanedlouho i ten zastavil.

Policisté se prodírají pelotonem:

Zatímco cyklisté posedávali na vozovce nebo v doprovodných autech, policisté se snažili situaci vyřešit a uvolnit trasu.

K akci se přihlásila organizace This is Rigged se sídlem v Glasgow. Už řadu sportovní akcí v Británii letos podobným způsobem narušila jiná aktivistická skupina Just Stop Oil.

„Nebyla to akce proti cyklistice. Důvodem, proč jsme to udělali, je, že skotská vláda nereagovala na záměr Westminsteru udělit licenci na více než 100 nových ropných a plynárenských projektů v Severním moři ve Skotsku. Skotská vláda nadále ignoruje naše požadavky, proto jsme měli pocit, že musíme jednat,“ uvedl v prohlášení mluvčí organizace Lewis Conroy.

„Šampionáty pořádané UCI (Mezinárodní cyklistickou unií) jsou sponzorovány některými korporacemi zla, jako jsou například Shell a Ineos. Z toho je snadno patrné, jak to poskvrňuje myšlenku o tom, že cyklistika je dobrá a prospěšná pro planetu, když ji sponzorují tyto korporace znečišťující životní prostředí. Je to trochu ironické. I to bylo součástí myšlenky našeho protestu,“ dodal Conroy.

Asi po čtyřiceti minutách se policistům podařilo protestující z vozovky odstranit a závod se ve 13:15 opět rozjel.

„Samozřejmě to není příjemné, když tam stojíte 45 minut na místě. Rozhodí to ten závodní rytmus. Bohužel to tak bylo, ale bylo to pro všechny stejné,“ uvedl v rozhovoru pro Českou televizi jeden z členů české sestavy Mathias Vacek, který nakonec závod nedokončil.

Skupina v úniku měla v době zastavení náskok asi osm a půl minuty na peloton. Krátce po opětovném startu se výhoda zmenšila o dvě minuty. „Pro kluky v úniku to teď bude nesmírně těžké. Během té hodiny se už nastartovala regenerace,“ komentoval situaci expert České televize Petr Benčík.

Cyklisté se přesouvali z Edinburghu do Glasgow, kde je čekalo deset městských okruhů. I přes hodinové zdržení ale závodníci absolvovali celých 271 kilometrů závodu.

Autor: