Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

Mistryně světa Davidová po senzační zlaté jízdě: U hymny mi pár slziček ukáplo

Mistryně světa v biatlonu Markéta Davidová foto: ČTK

Rozhovor
Pokljuka - Nejen nácvikem střelby, ale také studiem trávila biatlonistka Markéta Davidová volný den na mistrovství světa. V něm udělala tlustou čáru za nepovedeným prvním týdnem šampionátu v Pokljuce a s čistou hlavou se prostřílela k titulu ve vytrvalostním závodě.
  17:12

Po nedělním stíhacím závodě, kde stejně jako ve sprintu musela na čtyři trestná kola, zkoušela s trenérem Egilem Gjellandem střelbu na suchu. „Byla jsem pak včera normálně na tréninku. Egil se mi snažil něco poradit a já jsem se snažila v té hlavě něco srovnat. A povedlo se,“ radovala se čtyřiadvacetiletá biatlonistka v rozhovoru pro Českou televizi.

Mistryně světa v biatlonu Markéta Davidová
Mistryně světa v biatlonu Markéta Davidová

Nejen na to ale Davidová spoléhala, věnovala se také studiu. „Potřebovala jsem hlavu zaměstnat i jinak a ta škola přišla vhod,“ poznamenala studentka České zemědělské univerzity.

Nervy udržela i při závěrečné položce. „Byla jsem překvapená, že jsem byla docela klidná a jenom jsem chtěla odvést svou práci jako na první stojce. Ale když jsem trefila tu devatenáctou ránu, tak jsem si říkala: ‚Panebože, potřebuju trefit tu poslední.‘ Jenom jsem myšlenkami tlačila tu kulku do terče,“ líčila na tiskové konferenci. „A když terč spadnul, byla jsem tak šťastná. Smála jsem se, když jsem odjížděla ze střelnice,“ uvedla pro iDNES.cz.

K bezchybné střelbě přidala i rychlý běh, na trati měla druhý nejlepší čas. „Měla jsem dneska zase fajn lyže. Až na to poslední kolo se mi relativně běželo dobře,“ řekla novopečená šampionka. V posledním tříkilometrovém okruhu si se čtyřmi nulami v zádech a výrazným náskokem před Švédkou Hannou Öbergovou jela pro titul, ale síly docházely. „Poslední kolo bylo těžké. Chvílemi jsem myslela, že už ho ani nedojedu. Doufala jsem, že mám před ostatními holkami dost velký náskok, protože jsem byla opravdu mrtvá,“ řekla Davidová.

K titulu mistryně světa měla velmi blízko už v okamžiku, kdy projela cílem. Největší favoritky v tu dobu už dojely nebo měly na kontě příliš mnoho chyb. „Jenže já ještě nevěřila. Nevěděla jsem, jak kdo z dalších holek střílí. Měla jsem číslo 39 a jelo nás 90. Tak jsem radši čekala,“ svěřila se ve chvíli, kdy už měla na krku zlatou medaili. „Je super! Když hrála česká hymna, i pár slziček ukáplo. Nádherně to všechno dopadlo,“ doplnila.

Střeleckou jistotu by si ráda udržela do sobotního týmového závodu. „Doufám, že s holkama ještě ukážeme ve štafetě, že střílet umíme a že jsme se neflákaly,“ řekla Davidová. V neděli ji pak ještě čeká závod s hromadným startem, ve kterém měla v aktuální sezoně Světového poháru několikrát blízko k medaili.

Autor: