Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Mladíci si snadno poradili s Arménií

Sport

  18:27
KLADNO - Čeští fotbalisté do 21 let zvítězili ve čtvrtém utkání evropské kvalifikace nad Arménií hladce 3:0. Posunuli se tak do čela skupiny před Turecko, které je čeká v příštím zápase v listopadu. Mladí reprezentanti rozhodli v Kladně o dnešní výhře už v první půli, kdy zaznamenali všechny tři branky.
Fotbal (ilustrační foto)

Fotbal (ilustrační foto) foto: ČTK

Čeští mladíci měli o motivaci postaráno, protože se toužili revanšovat po překvapivé zářijové remíze na arménské půdě. Kouč Vítězslav Lavička oproti nedělnímu duelu v Lichtenštejnsku udělal v základní sestavě tři změny a právě jeden z nových hráčů Marek Střeštík, který se vrátil po odpykání trestu za žluté karty, mužstvu hodně ulehčil vstup do utkání. Už v druhé minutě se před pokutovým územím uvolnil chytrou patičkou a jeho skákavá střela skončila až za zády překvapivého gólmana Meliksetjana.

Češi svého soupeře od začátku jasně přehrávali, rychlými kombinacemi a kolmými pasy se dostávali za záda nepříliš pohyblivých arménských zadáků. Po čtvrthodině se hnal sám na branku kapitán Fillo, ale arménský brankář dobrým zákrokem napravil chybu před prvním inkasovaným gólem. V 18. minutě už ale nestačil na povedenou souhru kladenských spoluhráčů Dočkala s Jeslínkem, kterou druhý jmenovaný zakončil přesnou trefou podél vybíhajícího gólmana.

Domácí trpělivě drželi míč ve středu pole, a když se už dostali k zakončení, mělo to pro mladé Armény fatální následky. Češi dnes totiž vůbec neplýtvali šancemi jako v Jerevanu a vysokou produktivitu potvrdil v 29. minutě i Pekhart. Útočník Tottenhamu naskočil na Jeslínkův centr a do své sbírky si zapsal už pátý kvalifikační zásah.

Náskok českých fotbalistů ale mohl být před poločasem ještě vyšší, což vyvolalo vzpomínky na osmibrankový rekordní příděl v minulém domácím duelu s Lichtenštejnskem. Jenže Fillo nejprve ve své druhé velké šanci znovu střílel jen do brankáře a těsně před přestávkou neuspěli ani Jeslínek s Pekhartem.

Po změně stran už český tlak znatelně polevil, hráči možná i pod dojmem vysokého náskoku už vysoký standard z první půle neudrželi. I proto, že snaživí Arméni z Kladna nehodlali odjet s velkým debaklem. Naopak, osmělili se i oni a do permanence se dostal také český brankář Švenger.

Střídající Bareghamjan však nejprve v čisté šanci vypálil vysoko nad a pak ztroskotal i na jistém gólmanovi z druholigové Sparty Krč. Češi se už k zakončení nedostali tak často jako v úvodu: Jeslínek své sólo pokazil ukvapenou střelou a střídající Kalouda z velké dálky z trestného kopu napálil jen břevno.

Výsledek:
Česká republika "21" - Arménie "21" 3:0 (3:0)

Branky: 2. Střeštík, 18. Jeslínek, 29. Pekhart. Rozhodčí: Filipovič - Tomičič, Čupič (všichni Srb.). ŽK: Jeslínek - Jedigarjan, Simonjan. Diváci: 1065.

Sestavy:
ČR "21":
Švenger - Kúdela, Suchý, Cigánek, Kubáň - Dočkal (69. Mičola), Holek (74. Gebreselassie), Fillo (58. Kalouda), Střeštík - Jeslínek, Pekhart. Trenér: Lavička.
Arménie "21": Meliksetjan - K. Chačatrjan, Mkojan, Simonjan, Stepanjan - Sahakjan (61. Bareghamjan), Mkrtčjan, Jedigarjan (58. G. Chačatrjan), Andrikjan (89. Meliksetjan), Balabekjan - Ghazarjan. Trenér: Sukijasjan.

Autor: