Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Moderní pětibojař Polívka má zlato z mistrovství Evropy

Sport

  19:11
Lipsko - Moderní pětibojař Ondřej Polívka se dnes v Lipsku stal mistrem Evropy. Finálovým triumfem tak jednadvacetiletý český reprezentant navázal na zlato Libora Capaliniho z roku 2002. David Svoboda obsadil osmé místo.

Pětibojař Polívka. foto: ČTK

 

Polívka dokázal získat cenný kov hned při svém premiérovém startu v individuálním závodu na mistrovství Evropy a první český po pěti letech. Naposledy byl stříbrný Michal Michalík v roce 2004.

Ke skvělému výkonu se Polívka "odpíchl" v šermu. Turnajem šel ve dvojici se Svobodou a oba mladíci se navzájem povzbuzovali, smáli se a především vítězili. Polívka ve své nejslabší disciplíně nasbíral 23 výher a jen 12 porážek, což mu vyneslo třetí místo.

V bazénu si pak časem 2:05,06 vytvořil osobní rekord a v průběžném pořadí se posunul na druhé místo za Litevce Justinase Kinderise. V parkuru v hlubokém písku potvrdil, že má cit pro koně, a s jednou chybou se udržel na stříbrné pozici, i když v chumlu šesti pětibojařů.

Do finále spojujícího střelbu s během odstartoval juniorský mistr světa a vítěz letošního závodu SP v Káhiře s šestivteřinovou ztrátou na Kinderise, ale s Maďarem Adamem Marosim v zádech. Rozhodující krok ke zlatu učinil Polívka bezchybnou druhou střelbou, po níž soupeřům utekl. Ani tři chyby při poslední střelbě mu pak už prvenství nesebraly.

Stříbrnou medaili získal stejně jako před rokem Rus Ilja Frolov, třetí skončil Marosi.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!