Pondělí 17. června 2024, svátek má Adolf
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

V úvodu havárie, pak nuda v krásných kulisách. První triumf v Monaku slaví Leclerc

Charles Leclerc s trofejí pro vítěze Velké ceny Monaka. foto: Reuters

Velkou cenu Monaka vozů formule 1 vyhrál poprvé v kariéře místní rodák Charles Leclerc z Ferrari. Šestadvacetiletý jezdec zužitkoval start z pole position a dojel do cíle 7,152 sekundy před Australanem Oscarem Piastrim z McLarenu. Třetí byl Leclercův týmový kolega Carlos Sainz ze Španělska. Hned v úvodním kole byl tradiční závod na několik desítek minut přerušen po těžké tvrdé Sergia Péreze.
  17:58aktualizováno  18:22

Leclerc se stal prvním monackým vítězem v domácí Grand Prix od roku 1931 a druhým v historii po Louisi Chironovi. Připsal si premiérový triumf v sezoně, šestý v kariéře a přiblížil se v průběžném pořadí lídrovi Maxi Verstappenovi z Red Bullu. Úřadující mistr světa dnes skončil šestý, na stejné příčce, jako do závodu odstartoval.

ONLINE

Velká cena Monaka v podrobné reportáži

Největší zápletka v Monaku přišla v úvodu. V prvním kole tvrdě havaroval ze šestnácté příčky startující Pérez. Mexický pilot doplatil na kontakt s Dánem Kevinem Magnussenem z Haasu a po nárazu do bariéry zničil svůj Red Bull. Do kolize se dostal i další jezdec Haasu Nico Hülkenberg. Všichni tři piloti vyvázli zdravotně v pořádku, závod ale pro ně skončil. Velká cena byla kvůli odklízení trosek a opravám bariér zastavena.

Sergio Pérez v akci na Velké ceně Monaka předtím, než se svým vozem havaroval.

Vydělal na tom Sainz, který měl v úvodu defekt a vypadalo to, že odstoupí. Díky přerušení mu ale mechanici pneumatiku vyměnili a Španěl se vrátil při restartu na třetí místo. V závodě nepokračoval Esteban Ocon z Alpine, který měl v prvním kole kolizi s týmovým kolegou Pierrem Gaslym.

Pořadí v čele se po restartu nezměnilo. Většina závodníků využila přerušení k nasazení nové směsi pneumatik a nemusela tak během závodu znovu zastavovat.

V 52. kole zajel do boxů Hamilton, o kolo později ho následoval Verstappen. Nizozemský jezdec se 16 kol před koncem dotáhl na pátého George Russella, v úzkých uličkách Monte Carla se ale před něj nedostal.

Radost jezdců stáje Ferrari po Velké ceně Monaka. Vítěz Carles Leclerc (vpravo) a Carlos Sainz.

Vítězný Leclerc si vybudoval více než sedmivteřinový náskok a vyhrál poprvé od Velké ceny Rakouska v roce 2022. Šachovnicovou vlajkou ho v cíli odmával francouzský fotbalový útočník Kylian Mbappé.

Mistrovství světa formule 1 pokračuje za dva týdny Velkou cenou Kanady.

Velká cena Monaka

závod mistrovství světa vozů formule 1 v Monte Carlu:

1. Leclerc (Mon./Ferrari) 2:23:15,554, 2. Piastri (Austr./McLaren) -7,152, 3. Sainz (Šp./Ferrari) -7,585, 4. Norris (Brit./McLaren) -8,650, 5. Russell (Brit./Mercedes) -13,309, 6. Verstappen (Niz./Red Bull) -13,853.

Nejrychlejší kolo: Hamilton (Brit./Mercedes).

Průběžné pořadí MS (po 8 z 24 závodů): 1. Verstappen 169, 2. Leclerc 138, 3. Norris 113, 4. Sainz 108, 5. Pérez (Mex./Red Bull) 107, 6. Piastri 71.

Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 276, 2. Ferrari 252, 3. McLaren 184, 4. Mercedes 96, 5. Aston Martin 44, 6. Racing Bulls 24.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!