Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Moravec si vyhlášení vůbec neužil. Fanoušků bylo asi čtyřicet, řekl

Sport

  13:46
KONTIOLAHTI - Že Kontiolahti nemá moc v lásce, tím se biatlonista Ondřej Moravec netají. Teď si musel postěžovat i na ubohou atmosféru při vyhlášení vítězů, kterou si vůbec neužil.

Ondřej Moravec foto: Reuters

Zisk medaile na mistrovství světa biatlonistů přináší neklidný spánek. Gabriela Soukalová po stříbru z vytrvalostního závodu v Kontiolahti hluboko do noci četla a Ondřej Moravec se dnes po čtvrtečním bronzu zase probudil ráno a cítil se na tréninku nevyspalý.

„S medailí by se asi mělo spát krásně, ale to já nemívám,“ řekl třicetiletý Moravec. Zkušeností s nocí po úspěšném závodu už má dost, vždyť loni na olympiádě v Soči získal tři cenné kovy, nyní na šampionátu zatím dva a předloni na MS jeden.

Moravce nepřekvapilo, že se v pátek ráno vzbudil v sedm. „Já nejsem ani normálně vyložený spáč, proto jsem se probral a měl hlad. Nic zvláštního,“ řekl. Slyšel štrachat kuchaře, ale když na hodinkách viděl, že je teprve 7:11, tak ještě počkal. „Říkal jsem si, tak brzo tam nejdu. Pak jsem si dal ovesnou kaši a chleba,“ dodal.

Důvodem horšího spánku sportovců jsou večerní starty. Vytrvalostní závod mužů skončil v osm hodin finského času, pak následovalo vyhlášení, dopingová kontrola, tisková konference. „Tak o půlnoci jsem se zastavil,“ řekl Moravec.

Teprve v deset večer snědl večeři, po které následovala nezbytná masáž. „Až pak jsem se dostal k vybalení batohu. Je to dlouhé,“ podotkl Moravec.

Ještě dopoledne byl zklamaný z večerního vyhlášení. Ze stupňů vítězů měl smutný pohled na hrstku fanoušků v hledišti. „Bylo jich asi čtyřicet, to mi přišlo ubohé. Možná jsem přehnal to slovo, ale na mistrovství by tohle být nemělo,“ zlobil se a zopakoval, že Kontiolahti nemá v oblibě. „Já bych sem mistrovství světa nestrkal.“ Před sebou má na šampionátu ještě dva závody. Sobotní štafetu mužů a nedělní závod s hromadným startem, v kterém v Soči vybojoval bronz. Ani v jednom závodu nepočítá, že se mu pojede lehčeji, protože už má dvě medaile.

„Ve štafetě to moc uvolněné nebude, to na to vliv nemá, a v hromaďáku uvidíme, ale tenhle závod tomu nenahrává, protože je třeba se udržet se špičkou,“ řekl Moravec. „Jediné, co si můžu v duchu říct, co mě může v duchu v uvozovkách uklidnit, že tu medaili u mám, a když se to nepovede, tak se to prostě stává.“

Autoři: ,

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...