Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

Je maratonec padouch, nebo nešika? Během olympijského závodu shodil všechny lahve, vzal si poslední

Momentka z maratonu na olympijských hrách v Tokiu foto: Reuters

Přiběhl k občerstvovací stanici, natáhl ruku po lahvích s vodou, které na něj a ostatní závodníky čekaly vyskládané na stole. Jenže maratonec Morhad Amdouni uchopil až tu poslední, zbylých dvacet předchozích shodil na zem. A jeho soupeři v olympijském závodě rázem museli hledat alternativní osvěžení. Je Francouz padouch, nebo nešika? řeší uživatelé na sociálních sítích. K celé kauze se teď vyjádřil i sám Amdouni.
  17:01

„Aby lahve zůstaly svěží, jsou namočené ve vodě. Ale proto jsou pak také kluzké. Je jasné, že jsem se od začátku snažil chytit tu první, ale jakmile jsem se lahví dotkl, vyklouzly mi,“ vysvětloval Amdouni

Neštěstí se přihodilo na 28. kilometru nedělního maratonského klání v Sapporu, které Amdouni dokončil jako sedmnáctý. 

Mnohem větší pozornost však přitáhl incidentem s lahvemi. Závodníci se museli na trati vypořádávat s vedrem kolem 35 stupňů Celsia, k tomu je na jedné z občerstvovacích stanic potkala tahle patálie. 

Na první pohled se skutečně zdá, že Francouz lahve shodil úmyslně. Proto si na sociálních sítích, kde se video rychle rozšířilo, vysloužil velkou vlnu pohoršení. 

„Zlatou medaili pro největšího pitomce her získává francouzský maratonec Morhad Amdouni, který úmyslně shodil lahve pro ostatní závodníky... Neuvěřitelné!“ rozhořčil se sportovní novinář Piers Morgan, kterého na twitteru sleduje téměř osm milionů uživatelů. 

Suverénní obhajoba. Kipchoge v olympijském maratonu dominoval

Další osočovali Amdouniho z nesportovního chování, že přece neběžel maraton poprvé, tak by měl mít zkušenosti s tím, jak brát lahve. 

„Chtěl bych se všem omluvit,“ vzkázal nešťastník. „Vzhledem k únavě jsem ztratil energii a cit v ruce. Chtěl jsem vzít jednu láhev, ale povalil jsem všechny.“

Autor: