Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Mosley vyhrál soud s listem, který napsal o orgiích

Sport

  13:34
LONDÝN - Šéf Mezinárodní automobilové federace FIA Max Mosley vyhrál soud s britským nedělníkem News of the World, který zveřejnil fotografie a videozáznamy, na nichž si funkcionář užíval sadomasochistických sexuálních orgií údajně v nacistickém duchu s pěticí prostitutek.

Prezident FIA Max Mosley foto: AFP

Soud dnes rozhodl o tom, že list narušil jeho soukromí a nařídil mu zaplatit odškodné v rekordní výši 60.000 liber (1,8 milionu korun).

Podle agentury AP se jedná o nejvyšší pokutu za narušení soukromí v historii britského soudnictví, kde doposud byly podobné sankce symbolické.

Osmašedesátiletý Mosley se před soudem k orgiím přiznal a dodal, že v nich našel zálibu před 45 lety. Současně uvedl, že šlo o soukromou akci ve sklepě jeho domu a striktně odmítl nacistický nádech akce. Podobné fantazie označil za nechutné.

Aféru kolem Mosleyho odstartoval v poslední březnový den článek nedělníku News of the World, jenž zveřejnil videonahrávku, na níž si prezident FIA užíval s pěticí prostitutek. Přitěžujícím faktem pro Mosleyho bylo, že s ženami v jednom londýnském bytě inscenoval scény připomínající dění v koncentračních táborech, jako bičování či prohlídku vlasů kvůli vším. Pikantnosti celé aféře přidávala i minulost Mosleyho otce Oswalda, který byl před druhou světovou válkou zakladatelem britské fašistické strany a jehož svatby se účastni i Adolf Hitler.

Mosley po vypuknutí aféry čelil mnoha hlasům požadujícím jeho odstoupení z funkce šéfa FIA. Osmašedesátiletý Brit však odmítl a v čele federace ho v červnu na mimořádné valné hromadě podrželi členové FIA.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...