Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Pešek jedná s italským týmem o startu v seriálu MotoGP

Sport

  15:49
PRAHA - Motocyklový jezdec Lukáš Pešek by se nečekaně mohl objevit v příštím roce v mistrovství světa královské třídy MotoGP. Sedmadvacetiletý vítěz dvou Velkých cen jedná s italským týmem IodaRacing, jehož zástupci jej oslovili.

Český motocyklový závodník Lukáš Pešek foto: ČTK

"Jsme domluveni, že se tento týden sejdeme a promluvíme si o tom," řekl dnes Pešek ČTK. Za nečekanou nabídkou stojí šéf týmu Giampiero Sacchi, pod jehož vedením český jezdec úspěšně závodil v MS ve třídě do 125 ccm v továrním týmu Derbi. "Je pravda, že mě to překvapilo, ale možná Pán Bůh existuje," uvedl pražský rodák.

Podle zahraničních motocyklových webů tým IodaRacing hledá druhého jezdce k Danilu Petruccimu. Vedení stáje se nedohodlo s dalším Italem Roberto Rolfem, který se rozhodl věnovat supersportům, ani s Australanem Chrisem Vermeulenem. V jeho případě jednání ztroskotala na tom, že Vermeulen by nepřinesl do týmu požadovaných 220.000 eur (5,5 milionu korun).

Finance by musel přinést i Pešek. "O penězích jsme zatím nemluvili, něco tam asi bude. Ještě ale nejsme u konce (s jednáními). I proto jsem byl překvapený, že to vyšlo ven," uvedl Pešek, který se v MS objevil naposledy v roce 2010. Další jednání o jeho startech mezi světovou elitou ztroskotala právě na penězích. V letošním roce Pešek startoval se supersportem. Nejprve ve světovém šampionátu, poté v německém seriálu IDM. Přechodu do královské třídy MotoGP by se nebál.

"Připravuji se pořád. V příštím roce bych něco jet chtěl. Když podepíšu smlouvu, trénink podle toho uzpůsobím," prohlásil. Česká republika má ve startovaní listině MS 2013 dva zástupce. Jakub Kornfeil pojede ve třídě Moto3 a Karel Abraham bude pokračovat v MotoGP, kde bude mít nově k dispozici takzvaný motocykl typu CRT. Oproti továrním motocyklům slabší stroj nasazuje i tým IodaRacing.

Autor: