Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Mistr světa Lorenzo pojede Velkou cenu USA i s operovaným ramenem

Sport

  12:28
MADRID - Motockylový mistr světa Jorge Lorenzo pocestuje na Velkou cenu Spojených států, kterou by jel pouhý týden po operaci ramene. Španělská hvězda kategorie MotoGP se rozhodla na okruh v Laguna Seca vyrazit, i když mu doktoři poradili, aby závod vynechal.

Španělský motocyklový závodník Jorge Lorenzo foto: ČTK

"Nakonec jsme se rozhodli do Laguna Seca odjet. Chci tam být kvůli fanouškům, kvůli šampionátu i kvůli svému týmu, který na mě spoléhá. Chtěl bych týmu poděkovat za veškerou podporu od mého pádu na Sachsenringu," uvedl Lorenzo. Šestadvacetiletý Španěl začal mít potíže v tréninku v Assenu před třemi týdny. Po pádu mu lékaři zpevnili klíční kost osmi šrouby a titanovou destičkou, kterou si však při pádu na Sachsenringu ohnul a musel absolvovat další zákrok.

Dani Pedrosa

Právě kvůli tomu byl lékař Marc Cots spíš proti. "Zranění se léčí dobře a vypadá normálně, titanový plátek je dobře umístění. Jorge je schopný jet, nicméně jsme mu ale poradili, aby byl opatrný a neriskoval další zranění. Ale rozhodnutí, kdy se vrátit, je jen na něm," řekl. Lorenzo minulý týden svých 800 tisíc fanoušků na twitteru ubezpečoval, že se na okruh vrátí až v srpnu v Indianapolis. Uspíšení návratu souvisí zřejmě s tím, že do USA vyrazí i jeho hlavní konkurent Dani Pedrosa, který pojede i přes prodělaný otřes mozku a vlasovou zlomeninu klíční kosti. V celkové kvalifikaci oba dva v Německu předstihl krajan Marc Márquez.

Dani Pedrosa se po pádu z tréninku na víkendovou Velkou cenu Německa vrátí už v následujícím závodě. Trojnásobný mistr světa z nižších kabutur odcestuje do Spojených států, kde se v Laguna Seca jede tamní Grand Prix už tuto neděli. Pedrosa upadl na Sachsenringu v sobotu a přivodil si otřes mozku a vlasovou zlomeninu klíční kosti. I přesto původně počítal se startem v závodě, ale nakonec nenastoupil ani do takzvaného warm upu, protože mu lékaři zjistili potíže s krevním tlakem. Pedrosa kvůli absenci v posledním závodě přišel na úkor dalšího Španěla Marka Márqueze o dva body o první místo v průběžném hodnocení seriálu.

Autor: