Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Možná je to poslední sezona

Sport

  11:52
PRAHA - V minulé sezoně jen putoval mezi NHL a farmářskou soutěží, teď má být hlavní hvězdou extraligy. Největší posila Sparty Petr Nedvěd (35) chce pražskému týmu dopomoci ke třetímu titulu v řadě. Liberecký rodák má ve Spartě zastoupit hráče jako Jaroslav Hlinka, Jan Hlaváč nebo Ondřej Kratěna.

Bratři na ledě. Po čase zase Jaroslav (vlevo) a Petr Nedvědové pospolu na tréninku stejného klubu. foto: ČTK

„Já jsem ale nepodepsal kvůli tomu, abych někoho nahrazoval. Přišel jsem Spartu posílit,“ připomněl Nedvěd, který se po devíti letech setká v jednom týmu se svým bratrem Jaroslavem.

* LN Jak se vám po dlouhé době líbila týmová příprava na sezonu?
Na takové dávky, které jsme absolvovali na ledě, nejsem zvyklý. Dřív jsem trénoval tak jednou denně, tady jsme měli dvoufázové tréninky několikrát týdně. Jsem rád, že to mám za sebou.

* LN Máte být jedním z těch, co zastoupí hráče, kteří odešli. Je to svazující?
Já jsem nepodepsal kvůli tomu, abych někoho nahrazoval. Přišel jsem Spartu posílit. Bohužel, tihle hráči odešli. S tím nic nenadělám.

* LN Je pro vás po loňské nevydařené sezoně motivací dokázat lidem, že hokej stále umíte?
Vím, že hokej hrát umím a pořád mám motivaci hrát. Až jí ztratím, tak už nebudu mít potřebu dál sobě nebo někomu něco dokazovat. Teď chci dokázat nejenom lidem, ale i sám sobě, že hokej hrát dovedu.

* LN Už vás při přípravných utkáních stačili přivítat fanoušci?
Tady těch fanoušků zatím moc nebylo, i když jsem byl překvapený, že na některé zápasy přišlo docela dost lidí. Hlavně ze začátku, když bylo venku 30 stupňů a bylo to spíš na koupání.

* LN Může se fakt, že jste jedním z nejlépe placených hráčů extraligy, obrátit proti vám?
To je úděl každého hráče, který si vydělává nějaké peníze. S tím se každý musí vyrovnat.

* LN V týmu si znovu zahrajete s bratrem. Těšíte se, že?
Samozřejmě. To, že si můžeme zahrát spolu, byl jeden z důvodů proč jsem tady chtěl zůstat. I když ze začátku nebylo jisté, že tu brácha bude... Moc jsme si spolu za tu kariéru nezahráli, hlavně díky tomu, že jsem odešel dost brzo ven.

* LN Radost má asi i vaše maminka, která má oba syny znovu pohromadě...
Bude to mít jednodušší, aspoň nebude muset do New Yorku za mnou a za bráchou do Koreje. Protože bydlí na Vinohradech, tak bude mít cestu za námi taky trochu levnější. (smích)

* LN Je pro vás ještě aktuální otázka reprezentace?
To je pro mě už pasé. Samozřejmě, že kdybych byl pozvaný, tak bych se tomu nebránil. Ale asi nebudou dávat šanci mně, který je prakticky na sklonku kariéry.

* LN Mluvíte o sklonku kariéry, jak dlouho ještě chcete hrát?
Já už teď beru každou sezonu jako poslední. Až skončí tenhle ročník, tak si sednu a rozhodnu se, jestli budu pokračovat dál. V momentální chvíli to vidím tak, že tohle je dost možná poslední sezona.

* LN Vaši kamarádi v těchto dnech odlétají na kempy NHL, nepostesklo se vám?
Rozhodně se mi nepostesklo po žádném kempu. Ale bude se mi stýskat po New Yorku. Tam jsem v NHL strávil nejdelší dobu a opravdu se mi tam líbilo.

* LN Chcete se v Praze usadit?
Určitě budu bydlet v Praze a uvidím, kam dál mě vítr zavane.

* LN Stále bydlíte v Pařížské ulici, kde jste měl byt s výhledem na Hradčany?
Ne, ten byt jsem prodal a koupil jsem si barák, který je blízko centra. Měl jsem čas na zařizování, kdybych byl v Americe, tak je to na dlouhé lokty.

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...