Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Mrazivé zahájení olympiády, Korejci chystají použít teplomety

Sport

  14:30
Pchjongčchang - Mrazivé počasí by mělo provázet páteční zahájení olympijských her v Pchjongčchangu. Už nyní je v dějišti her okolo minus deseti stupňů Celsia přes den a až dvacet pod nulou v noci, navíc se má přidat ledový vítr.

Nejen čeští olympionici se musí vyrovnat s mrazivým počasím. foto: ČTK

Korejští pořadatelé proto pro sportovce, diváky i vystupující na stadionu připravují bariéry proti větru, přenosné teplomety či zóny na zahřátí.

Mráz přivítal olympioniky a jejich doprovod hned po příletu do dějiště her, česká biatlonová reprezentace například absolvovala první trénink v minus 13 stupních a s náplastmi proti mrazu na tvářích. 

Podobná opatření plánují někteří sportovci i na zahájení, které začne ve 20 hodin místního času, tedy v poledne SEČ.

„Nejhorší bude zahajovací ceremoniál, budu si muset hřejivé náplasti nalepit na celé tělo,“ řekl agentuře AFP slavný japonský skokan na lyžích Noriaki Kasai.

Představitelé Mezinárodního olympijského výboru vyzvali sportovce i diváky, aby se pro páteční slavnostní zahájení oblékli na stadion co nejtepleji. 

Pro jejich potřeby jihokorejští pořadatelé připraví na 20 místností pro zahřátí nebo mezi sektory 40 přenosných lamp či teplometů. Na každé sedačce pak budou připraveny deka, ohřívací podložka a hřejivé polštářky pro ruce a nohy.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!