Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Singl mix v Novém Městě ovládla Francie, Mareček s Davidovou doběhli desátí

Sport

  19:08aktualizováno  20:59
Mistrovství světa v biatlonu ukrojilo další závod ze soutěžního programu. Druhé týmové zlato slaví v Novém Městě na Moravě francouzská reprezentace, jejíž duo ve složení Quentin Fillon Maillet a Lou Jeanmonnotová ovládlo smíšenou štafetu dvojic. Markéta Davidová a Jonáš Mareček obsadili desáté místo.

Hned první úsek se českému týmu vydařil nejméně, neboť Marečkovi nevyšla velmi rychlá, avšak místy trochu riskantní střelba. Vleže dvakrát dobíjel a vestoje musel dokonce na trestné kolo. V tu chvíli Češi spadli až na 22. pozici.

Smíšená štafeta dvojic

Podrobná reportáž

„Sil jsem bohužel moc nepošetřil,“ mrzelo Marečka, jenž kvůli problémům s dutinami dosud na mistrovství běžel jeden závod.

„Byl jsem celkem hotový a na střelnici se to pak podepsalo,“ dodal pro ČT Sport.

V dalším pokračování se však Mareček zlepšil a Davidová za celý závod minula pouze dva terče. Český tým se díky tomu posouval pořadím postupně vzhůru až na desátou pozici.

Nejrychlejší střelba

1. Itálie 3:24,1
2. Německo 3:30,8
3. Francie 3:31,1
4. Švýcarsko 3:38,2
5. Rakousko 3:39,2

12. Česko 4:14,4

„Byl to docela zábavný závod. Je to hodně krátké, není ani moc co vymýšlet,“ usmívala se v cíli Davidová, která letos singl mix ještě neběžela.

V cíli česká jednička svého parťáka Marečka podpořila. Ten se sice na střelnici potýkal s nepřesnostmi, dokázal je však částečně kompenzovat bleskurychlým dobíjením. „Jony umí střílet rychle, jen jedna položka se mu nepovedla,“ pravila.

Desáté místo je letos nejlepším výsledkem reprezentace v této disciplíně. Dosud biatlonisté absolvovali dva závody Světového poháru, v obou případech obsadili shodně dvanáctou pozici.

Na mistrovství světa je maximem Čechů deváté místo z Östersundu 2019, ve Světovém poháru pak šestá příčka.

Jonáš Mareček během smíšené štafety dvojic na MS v Novém Městě.
Ingrid Landmark Tandrevoldová (vlevo) z Norska a Lou Jeanmonnotová z Francie...

Rychlý a dynamický závod v Novém Městě bavil a především boj o medaile přinesl napínavé drama na střelnici i na běžeckém okruhu.

Na prvních dvou místech se postupně osamostatnily týmy Francie a Norska, jejichž přetahovaná vyvrcholila na poslední stojce. V této části závodu zcela vyhořela Ingrid Landmark Tandrevoldová, která musela na trestné kolo. Jeanmonnotová díky tomu získala rozhodující náskok.

O vítězi tak bylo už před posledním kolem jasno, pozornost se proto přesunula na souboj o stříbrnou medaili. Italka Lisa Vittozziová totiž využila střeleckého selhání Tandrevoldové a dostala se před ni.

Norka si pak sice na trati vzala na chvíli druhé místo zpět, v závěrečném finiši však odpadla a doběhla třetí. Norové tak i potřetí v sezoně doběhli v singl mixu na pódiu a Johannes Bö ke zlatu z loňského šampionátu nyní přidal bronz.

Jak se vše odehrálo

Divoké první kolo. Na start závodu se postavilo dvacet osm týmů, takže na trati bylo místy poněkud těsno. Na zemi tudíž v jeden moment skončil Kanaďan Adam Runnalls, Lotyš Andrejs Rastorgujevs se ze sněhu zvedal dokonce dvakrát.

Nejrychlejší běh

1. Norsko 29:20,3
2. Švédsko +0,1
3. Francie +4,7
4. Itálie +35,3
5. Česko +35,5

Na úvod dvě chyby. Mareček na první položce střílel rychle, musel však dvě rány dobíjet. Ze střelnice vyběhl na šestnácté pozici. Úvod nejlépe zvládl Němec Justus Strelow, v těsném závěsu se držel Švéd Sebastian Samuelsson.

Češi nabírají ztrátu. První stojka závodu se Marečkovi vůbec nepovedla. Na střelnici nechal jeden terč černý a musel na trestné kolo. Davidové tak předal štafetu na 22. pozici. Naopak do čela se vyhoupla Francie, o čtyři sekundy později předali druzí Norové.

Mírný posun vzhůru. Davidová na své první střelbě vleže dobíjela jeden náboj a poskočila o pět míst. Francouzka Jeanmonnotová i Norka Tandrevoldová zastřílely bezchybně a upevnily si své pozice na čele.

Desítka na dohled. Svou první stojku Davidová odstřílela bez zaváhání, a vytáhla tak český tým na třinácté místo se ztrátou přibližně šesti sekund na devátou pozici. Na prvních dvou místech opět předaly Francie s Norskem, na třetí pozici poskočila Italka Vittozziová.

Markéta Davidová běží singl mix na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě.

První dvojice navyšuje náskok. Francouz Fillon Maillet a Nor Bö udrželi mezi sebou těsný kontakt a navíc zvýšili svůj náskok před nejbližšími soupeři na přibližně třicet sekund. Mareček po dvou chybách zůstal na třináctém místě.

Jednou opravit a rychle předat. Fillon Maillet i Bö tentokrát na stojce shodně minuli jeden terč, ze střelnice však vyběhli téměř zároveň a předali v rozmezí jedné sekundy. Mareček minul jeden terč a poslal Davidovou do poslední čtvrtiny závodu na dvanácté pozici.

MS v biatlonu

Příloha iDNES.cz

Zdržení pro Francii. Jeanmonnotovou během předposlední položky mírně zdržela manipulace s malorážkou. Přestože odstřílela čistě, nabrala necelé čtyři sekundy ztrátu. Davidová vyčistila všech pět terčů a posunula se na jedenácté místo.

Rozstřel o zlato pro Francii. Tandrevoldová se v Novém Městě trápí na stojce a ani v singl mixu se na tom nic nezměnilo. Zatímco Jeanmonnotová opravovala jen jednou, Tandrevoldová zamířila na trestné kolo, spadla až na třetí místo a v posledním kole v běžeckém souboji podlehla Vittozziové.

Češi na desátém místě. Davidová na poslední položce musela jednou dobíjet a do posledního kola vyběhla na desáté pozici. Ztráta na nejbližší soupeřky však byla příliš velká, a tak už české umístění nevylepšila.

MS v biatlonu v Novém Městě na Moravě

Smíšené dvojice: 1. Fillon Maillet, Jeanmonnotová, (Fr.) 36:21,7 (0 tr. okruhů + 3 dobíjení), 2. Giacomel, Vittozziová (It.) -24,6 (0+5), 3. J. T. Bö, Tandrevoldová (Nor.) -27,4 (1+7), 4. Samuelsson, H. Öbergová (Švéd.) -1:00,9 (1+12), 5. Hartweg, Häckiová-Grossová (Švýc.) -1:01,1 (0+6), 6. Strelow, Voigtová (Něm.) -1:04,6, ...10. Mareček, Davidová (ČR) -1:33,7 (1+10).

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!