Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Sport

Ruský šéf světového boxu nabízí podporu Američanům, pokud přes bojkot přijedou na MS

Umar Kremljov foto: Profimedia.cz

Prezident Mezinárodní boxerské asociace (IBA) Umar Kremljov nabídl finanční podporu americkým boxerům, kteří se přes vyhlášený bojkot národní federace zúčastní letošních světových šampionátů mužů a žen. O lidech, kteří o bojkotu turnajů rozhodli, ruský podnikatel řekl, že jsou „horší než hyeny a šakali“.
  20:33

Organizace USA Boxing ve středu oznámila, že nepošle své výpravy na březnové MS žen v Indii ani na květnový šampionát mužů do Uzbekistánu. Její výkonný ředitel Mike McAtee to odůvodnil dlouhodobě problematickým vedením mezinárodní federace, která navíc umožnila loni v říjnu ruským a běloruským boxerům navzdory invazi na Ukrajinu startovat na akcích pod státními vlajkami.

„Lidé, kteří tohle dělají našim sportovcům, jsou horší než hyeny a šakali. Poškozují integritu sportu a kultury,“ uvedl Kremljov během dnešního turnaje v Maroku. „IBA udělá maximum, aby pomohla sportovcům z USA přicestovat na šampionát a zúčastnit se ho. Dostane se jim od nás podpory, včetně té finanční,“ dodal kontroverzní šéf boxerské federace.

K americkému bojkotu se dnes připojilo Irsko, jež uvedlo, že na šampionáty nevyšle sportovce ani rozhodčí. „Praktiky a činnost IBA nejsou na takové úrovni, aby zajistily budoucnost našemu sportu. V současné situaci nevidíme žádné vítěze,“ uvedla Irská boxerská asociace.

Mistrovství světa přišlo o svůj tradiční status kvalifikace o olympijské hry poté, co byla IBA (tehdy ještě AIBA) v roce 2019 suspendována Mezinárodním olympijským výborem. MOV federaci dlouhodobě vyčítal problémy s financováním a také kontroverzní rozhodování na olympijských turnajích. IBA je po zvolení Kremljova do čela finančně závislá na energetické firmě Gazprom a boxu hrozí vyřazení z olympijského programu.

Autoři: ,

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...