Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Soutěž sportovních dvojic na MS ovládli Stellatová-Dudeková a Deschamps

Kanaďané Deanna Stellatová-Dudeková a Maxime Deschamps během volné jízdy na krasobruslařském MS v Montrealu. foto: Reuters

Kanadská sportovní dvojice Deanna Stellatová-Dudeková, Maxime Deschamps vyhrála krasobruslařské mistrovství světa. Před domácím publikem v Montrealu porazila o 3,68 bodu obhájce titulu Riku Miuraovou a Rjuičiho Kiharu z Japonska. Bronz získali Němci Minnerva Fabienne Haseová a Nikita Volodin.
  6:57

Stellatová-Dudeková je první čtyřicátnicí, která kdy triumfovala na světovém šampionátu v krasobruslení. Po loňském čtvrtém místě tentokrát s Deschampsem vystoupali až na vrchol. Ve volné jízdě je hnalo kanadské publikum.

S výjimkou partnerčiny drobné chyby ve skokanské sekvenci Kanaďané tlak životní šance ustáli. Zvládli i odhozený rittberger a obtížnou zvedačku, které zařazují až v posledních sekundách programu. Vytvořili si nový osobní rekord a čekali, co předvedou jejich japonští konkurenti.

Ti se na závěr problematické sezony, jejíž většinu vynechali kvůli zranění, dostali do skvělé formy. Jedinou výraznější chybu udělala Miuraová, když místo trojitého salchowu skočila jen dvojitý. Volnou jízdu loňští šampioni o 27 setin vyhráli, ale v součtu se Stellatovou-Dudekovou a Deschampsem stejně jako na letošním mistrovství čtyř kontinentů prohráli.

Kanada se tak po osmi letech znovu dočkala světového titulu v této kategorii, v roce 2016 triumfovali Meagan Duhamelová a Eric Radford. Pro Stellatovou-Dudekovou je nynější zlato první seniorskou medailí z MS. Před 24 lety byla juniorskou vicemistryní světa jako sólistka, ale kvůli sérii zranění skončila a na 16 let brusle odložila. Vrátila se v březnu 2016 a po osmi letech dotáhla po boku Deschampse svou obnovenou kariéru až ke světovému zlatu.

Z větších závodů v této sezoně nevyhráli Stellatová-Dudeková a Deschamps jen finále Grand Prix, kde skončili třetí. Tam triumfovali Haseová s Volodinem. Ti na evropském šampionátu ještě roli favoritů nepotvrdili a skončili pátí, ale společnou premiéru na MS navzdory partnerčinu pádu po trojitém salchowu ozdobili bronzem. Polepšili si ze čtvrtého místa po krátkém programu. Propadli se za ně loňští mistři Evropy a obhájci světového bronzu Sara Contiová a Niccolo Macii z Itálie, které pokažená volná jízda srazila až na šestou pozici.

Čeští reprezentanti Federica Simioliová a Alessandro Zarbo se do volných jízd nekvalifikovali po té, co v krátkém programu obsadili 24. příčku.

Mistrovství světa v krasobruslení v Montrealu

Muži - po krátkém programu: 1. Uno 107,72, 2. Kagijama (oba Jap.) 106,35, 3. Malinin 105,97, 4. Brown (oba USA) 93,87, 5. Britschgi (Švýc.) 93,41, 6. Memola (It.) 93,10, ...36. Reshtenko (ČR) 65,35 - nepostoupil do volných jízd.

Sportovní dvojice - konečné pořadí: 1. Stellatová-Dudeková, Deschamps (Kan.) 221,56, 2. Miuraová, Kihara (Jap.) 217,88, 3. Haseová, Volodin (Něm.) 210,40, 4. Pavlovová, Sviatchenko (Maď.) 204,60, 5. Hockeová, Kunkel (Něm.) 198,23, 6. Contiová, Macii (It.) 197,34.

Autoři: ,

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...