Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Čeští házenkáři si o účast na MS 2025 zahrají v dvojutkání s Rumunskem

Čeští házenkáři před zápasem ME proti Portugalsku foto: Reuters

Čeští házenkáři se v play off kvalifikace o postup na mistrovství světa utkají s Rumunskem. Dvojzápas začnou 8., nebo 9. května venku, odveta bude na programu 11., nebo 12. května. Rozhodl o tom dnešní los v Kolíně nad Rýnem, kde v neděli vyvrcholí evropský šampionát.
  16:01aktualizováno  17:22

Mistrovství světa bude od 14. ledna do 2. února příštího roku hostit trojice zemí Dánsko, Chorvatsko a Norsko. Český tým se mezi elitou naposledy představil v roce 2015, kdy skončil v Kataru na 17. místě a vyhrál Prezidentský pohár pro poražené celky. Reprezentanti se měli před třemi lety měli představit na na světovém šampionát v Egyptě, kvůli vysokému počtu případů koronaviru v mužstvu ale na poslední chvíli účast odřekli.

Český tým před losem play off figuroval mezi jedenácti nasazenými celky poté, co na vrcholícím mistrovství Evropy obsadil s jednou výhrou a dvěma porážkami 15. místo. Národní mužstvo se tím pádem vyhnulo silnějším soupeřům. Proti Rumunsku by Češi měli být mírným favoritem, i když z nenasazené jedenáctky mohli dostat i papírové slabší protivníky. Oba týmy se naposledy utkaly v roce 2018 na přípravném turnaji v Polsku. Český celek utrpěl těsnou porážku 26:27, v zápase ale postrádal hlavní opory.

„Los je takový, jaký je. Nejdůležitější je náš tým, aby se na oba zápasy dobře připravil. Rumunsko je opravdu nebezpečný tým, zejména na domácí půdě, s různými typy obrany i fyzickými hráči. Je to soupeř, kterého musíme respektovat a dát si na něj dát pozor,“ řekl v nahrávce pro média španělský trenér českého týmu Xavier Sabaté.

„Je to určitě silný, ale hratelný soupeř. Hlavní bude, abychom se soustředili na naši hru. To bude ten nejdůležitější aspekt v tom, jestli dokážeme přes Rumunsko postoupit, nebo ne. Mistrovství světa je pro nás velký cíl. Na poslední světové šampionáty jsme se nedostali. Teď po Euru máme všichni v hlavách, že bychom se chtěli fanouškům trochu více odvděčit a postoupit. A také ukázat, že házenou hrát umíme,“ uvedl pivot Vít Reichl.

Rumuni na končícím mistrovství Evropy prohráli všechny tři zápasy v základní skupině a obsadili 22. místo. Na světovém šampionátu šestkrát po sobě chyběli, v dávné historii mezi roky 1961 až 1974 získali čtyři zlata. Češi neměli k souboji s Rumunskem daleko už v minulém play off, tehdy ale z předchozího dvojzápasu postoupila Severní Makedonie.

„Rumunská házená je hodně fyzicky založená. Mají španělského trenéra, dá se očekávat aktivní obrana, o kterou se snažíme i my. Odveta na domácí půdě je pro nás výhoda. Všichni věříme, že přijde plná hala fanoušků jako během kvalifikace na Euro,“ uvedl Reichl.

„Je to play off na dva zápasy, na 120 minut. Takže po prvním utkání určitě nebude nic rozhodnuté. Je jasné, že až druhý zápas rozhodne o tom, kdo postoupí. Bezpochyby je důležité, že budeme mít za zády během druhého utkání fanoušky,“ dodal Sabaté.

Není zcela jisté, zda španělský kouč národní tým ve světové kvalifikaci povede. Po rozpačitém vystoupení na evropském šampionátu by mohlo být jeho pokračování na české lavičce v ohrožení, o jeho pozici by měla 30. ledna rozhodnout svazová exekutiva.

Autoři: ,
Témata: Rumunsko, házenkář

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!