Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Sport

Sprint ve znamení Francie. Radovala se Simonová, z Češek nejlepší Davidová

Markéta Davidová během sprintu na biatlonovém MS v Novém Městě na Moravě. foto: Luboš VáchaMAFRA

Hned první čtyři místa ve sprintu na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě zabraly francouzské biatlonistky. Po dominantním výkonu slavila zlato Julia Simonová, stříbro brala Justine Braisazová-Bouchetová a bronz Lou Jeanmonnotová, těsně pod stupni vítězů finišovala Sophie Chauveauová. Nejlepší z domácích reprezentantek byla Markéta Davidová na 17. místě. Do stíhačky ale prošly všechny Češky.
  17:35aktualizováno  18:56

Reprezentační jednička Davidová začala solidně, na trati patřila k nejlepším závodnicím a bez chyby zvládla i úvodní střeleckou položku. Všechny terče skolila za 30 sekund i s trochou štěstí a mohla pomýšlet na pěkné umístění.

Sprint žen na MS

podrobná reportáž

I druhý běžecký okruh zajela ve skvělém tempu a za burácení domácích fanoušků se rovnala k palbě vestoje. Střelecké trápení, jež prožívá v aktuální sezoně, ovšem nezahnala. Dva terče po pěti ranách zůstaly netknuty.

Na běžkách ještě Davidová zabojovala, ale do cíle dojela s výraznou ztrátou minuty a 41 sekund na vítěznou Simonovou, což nakonec stačilo na 17. místo.

Markéta Davidová bojuje během sprintu na biatlonovém MS v Novém Městě na Moravě.

„Na trati to byl masakr, tam neslyším ani vlastní dech. Musíme jezdit na doraz, protože fanoušci nás vůbec nenechají odpočívat,“ komentovala pro ČT sport Davidová, kterou potěšila aspoň nula vleže.

Nejrychlejší běh

1. Braisazová-Bouchetová (Fr.) 17:56,8
2. Lampičová (Slovin.) +28,9
3. Chauveauová (Fr.) +31,5
4. Simonová (Fr.) +34,1
5. Jeanmonnotová (Fr.) +36,3
...
14. Davidová (ČR) +1:08,3
20. Charvátová (ČR) +1:25,3
25. Voborníková (ČR) +1:34,6
43. Jislová (ČR) +1:57,3

Naopak nešťastně vstoupila do závodu Tereza Voborníková. Hned první dvě rány vleže poslala mimo cíl a musela dotahovat ztrátu. „Fakt nevím, kde ty chyby byly, ale naštěstí jsem další tři trefila,“ hodnotila. Snahu o vylepšení pozice podpořila vestoje, když zastřílela čistě. Nakonec zaostala o dvě minuty a devět sekund za vítězkou a brala 32. příčku.

Ještě o jednu chybu navíc udělala Charvátová, omyl vleže doplnila o dvě nepřesné rány vestoje. Znovu nechtěně potvrdila, že na střelnici tápe, kdežto na lyžích podala obstojný výkon, i proto dokončila sprint jako 40. závodnice.

Jessica Jislová stejně jako Davidová zaváhala až na druhé střelecké položce a to taky dvakrát, kvůli pomalejšímu běhu zůstala hlouběji v pořadí oproti krajankám a spokojit se musela s 48. místem.

Všechny Češky se ale úspěšně kvalifikovaly do stíhacího závodu, který je na programu v neděli.

Sebevědomá Simonová zastínila konkurenci

Jak důležitá je pohoda, dále ukazuje Francouzka Simonová. Ke zlatu ze smíšené štafety přidala ve Vysočina areně i nejcennější kov ze sprintu. K velmi dobrému běhu přidala rychlou, a především přesnou střelbu.

Francouzská biatlonistka Julia Simonová ve sprintu na MS v Novém Městě na Moravě.

Kvůli startovnímu číslu 2 navíc dostala pod tlak největší konkurentky, které věděly, že musí podat téměř dokonalý výkon, aby mohly Simonovou vůbec atakovat.

Nejrychlejší střelba

1. Simonová (Fr.) 42,0
2. Minkkinenová (Fin.) 46,1
3. Ghilenková (Mold.) 46,6
4. Wiererová (It.) 47,7
5. Brorssonová (Švéd.) 48,4
...
45. Voborníková (ČR) 57,5
51. Davidová (ČR) 58,9
61. Jislová (ČR) 1:00,6
70. Charvátová (ČR) 1:01,6

Možná i proto na druhé návštěvě střelnice zaváhaly švédské sestry Elvira a Hanna Öbergovy, Norky Karoline Offigstad Knottenová a Ingrid Landmark Tandrevoldová, jež netrefila hned tři terče.

Omyl na ležce pak tuze mrzel Braisazovou-Bouchetovou. Na trati jinak druhá žena hodnocení sprintu Světového poháru letěla, ostatním soupeřkám nadělovala jednu sekundu za druhou, ale na krajanku Simonovou nestačila o 4,9 vteřin a musela se spokojit se stříbrem.

A Francouzka nakonec zabrala i poslední stupínek na pódiu. Jeanmonnotová odjela polovinu závodu čistě, ale vestoje stejně jako celá řada elitních biatlonistek minula. Pátým nejrychlejším během ale nepřesnost zmírnila.

Mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě:

Ženy - sprint (7,5 km): 1. Simonová 20:07,5 (0 tr. okruhů), 2. Braisazová-Bouchetová -4,9 (1), 3. Jeanmonnotová -40,8 (1), 4. Chauveauová (všechny Fr.) -44,2 (1), 5. Bendiková (Lot.) -46,5 (1), 6. Preussová (Něm.) -1:05,3 (1), ...17. Davidová -1:41,5 (2), 32. Voborníková -2:09,9 (2), 40. Charvátová -2:26,8 (3), 48. Jislová (všechny ČR) -2:38,2 (2).

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!