Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Muchová je blízko prvního titulu na okruhu WTA. V Soulu si v neděli zahraje finále

Karolína Muchová foto: ČTK

SOUL - Třiadvacetiletá tenistka Karolína Muchová si na turnaji v Soulu zahraje o premiérový titul z okruhu WTA. Druhé finále v kariéře po úspěchu na květnovém turnaji v Praze si vybojovala díky vítězství nad Číňankou Wang Ja-fan 7:6 a 6:4. Její nedělní soupeřkou bude Polka Magda Linetteová.
  9:15aktualizováno  17:31

Evropa v Laver Cupu útočí na další triumf. V úvodní den si připsala tři body

Muchová si zajistila postup po dvou hodinách a v pondělním žebříčku si vylepší kariérní maximum, kterým je zatím 43. místo. 

Proti Wang Ja-fan v prvním setu neudržela servis v sedmém gamu a prohrávala již 3:5, ale pak se jí také povedl brejk a obrat završila výhrou v tie-breaku 7:5.

Do druhé sady vlétla čtvrtfinalistka letošního Wimbledonu ziskem čtyř gamů v řadě a vedla ještě 5:1, ale semifinálový zápas si zkomplikovala. Číňanka odvrátila čtyři mečboly a postupně snížila na 4:5.

Karolína Muchová ve čtvrtfinále Wimbledonu.
Karolína Muchová se raduje z vítězství nad Karolínou Plíškovou.

V tu chvíli Muchovou uklidnil kouč Miroslav Herzán, který ji nabádal, aby nespěchala. 

„Počkej si na správný okamžik. Snažíš se to moc urvat. V klidu, máš to tam,“ řekl jí během pauzy. Po ní Muchová získala poslední game čistou hrou.

Muchová se v neděli může stát třetí českou vítězkou turnaje v Soulu. 

V roce 2005 se radovala z trofeje Nicole Vaidišová a před pěti lety Karolína Plíšková. Na tvrdém povrchu absolvuje Muchová finále poprvé, v květnu v Praze se hrálo na antuce.

„Měla jsem v plánu hrát agresivně a chodit si pro vítězné údery. Věděla jsem, že to velmi dobrá hráčka, skvěle se pohybuje a skoro nekazí. V první sadě hrála výborně a bez chyb,“ řekla Muchová.

„Hrála jsem s ní spoustu dlouhých výměn a to jsem neměla, byla v nich lepší. Pak jsem začala chodit častěji na voleje a ukončovala jsem výměny dříve. To se mi vyplatilo,“ dodala. Vítězných míčků česká tenistka nasbírala 45 při 25 nevynucených chybách.

Její poslední soupeřka v Koreji Linetteová vydřela postup přes Rusku Jekatěrinu Alexandrovovou po výhře dvakrát 7:6. Tie-breaky vyhrála čtvrtá nasazená 7:5 a 9:7. 

Muchová bude mít v neděli šanci vrátit Polce těsnou porážku ze čtvrtfinále nového turnaje v Bronxu, který se hrál v srpnu jako generálka na US Open. 

Linetteová tam Muchovou porazila v tie-breaku třetího setu a získala premiérový titul.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...