Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Murín si tři zápasy nezahraje

Sport

  17:07
PRAHA - Hokejisté Zlína se bude muset v nadcházejících třech zápasech obejít bez brankáře Igora Murína. Disciplinární komise ho potrestala zákazem startu do 6. prosince za hrubé nesportovní chování, kterého se dopustil v utkání proti Plzni.

David Moravec překonává Murína, slovenský sudí Konc ho ale kvůli posunuté brance neuznal. foto: ČTK

Murín úmyslně, mimo pozornost rozhodčích, posunul konstrukci branky a zabránil tak Západočechům v 36. minutě zápasu za stavu 1:1 skórovat. Slovenský rozhodčí Juraj Konc gól Davida Moravce v přesilové hře pěti proti třem neuznal. "Bylo to hrubé nesportovní chování, které mohlo mít vliv na konečný výsledek utkání," uvedl Šulc. Plzeň místo vedení 2:1 třikrát inkasovala a prohrála 1:4.

Slovenský gólman se po zápase k úmyslnému posunutí branky přiznal a uvedl, že svůj prohřešek nepovažuje za nic vážného, neboť šlo o součást taktiky. Zlínský klub už v úterý Murína potrestal pokutou několika desítek tisíc korun. "Jednalo se o osobní selhání jednotlivce, které poškodilo dobré jméno zlínského hokejového klubu a fair play, které klub ctí," uvedl prezident HC Hamé Leoš Novotný v prohlášení.

Murín bude chybět od pátku
I kvůli pokutě od klubu nepřistoupila dnes disciplinární komise k finančnímu trestu. "Svoji roli to hrálo," řekl Šulc. Na výši trestu se shodlo všech šest členů komise. "Postoj k celé kauze byl u všech členů podobný, shodli jsme se velmi rychle," uvedl ředitel soutěže.

Šulc dodal, že rozhodnutí nakonec padlo ještě před prostudováním videokazety se záběry z utkání. Ta totiž do Prahy přišla až dnes odpoledne. "Vše ale detailně popsal videorozhodčí, z čehož jsme vycházeli," řekl Šulc.

Zlín bude Murína postrádat v pátečním zápase proti Vítkovicím, v neděli v Liberci a v úterý proti pražské Slavii. Vzhledem k tomu, že klub nedávno uvolnil dvojku Martina Altrichtra do Vsetína, bude branku Medvědů hájit Lukáš Plšek, jenž přišel výměnou právě za Altrichtra. Krýt záda mu bude Tomáš Štůrala, které si klub stáhl z prvoligového Jindřichova Hradce.

"Trochu jsme s tím počítali, takže jsme se na to připravili," řekl generální manažer HC Hamé Petr Husička. Klub podle jeho slov výši trestu akceptuje, ale zváží, zda se po dvou zápasech neodvolá.

Husička by ale uvítal, kdyby disciplinární komise stejně přísně postupovala i v dalších případech. "Také se mi moc nelíbil výrok (prezidenta plzeňského klubu) Tomáše Krále. To však budeme chtít řešit na APK," poukázal Husička na Králova slova na adresu Murína a slovenského trenéra Zlína Ernesta Bokroše o tom, že "východní morálka je historicky poněkud odlišná od té naší západoevropské".

Král však dnes své prohlášení na oficiálních stránkách klubu vysvětlil a uvedl, že nemělo žádnou spojitost se Slovenskem anebo Slováky vůbec a týkalo se výlučně konkrétní situace a jejích konkrétních aktérů v konkrétním místě. V případě, že to někdo považuje za urážku, je Král ochoten se mu omluvit.

Autor: