Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Murray roli favorita nezvládl

Sport

  15:13
MELBOURNE - Podle některých sázkových kanceláří byl britský tenista Andy Murray hlavním adeptem na vítězství na Australian Open, místo toho se však v Melbourne rozloučil z favoritů nejdříve. Jednadvacetiletého Skota, jenž až do dneška neprohrál v tomto kalendářním roce ani jeden zápas, překvapivě vyřadil ve čtvrtém kole Španěl Fernando Verdasco po setech 2:6, 6:1, 1:6, 6:3 a 6:4.

Andy Murray v souboji s Jo-Alfriedem Tsongou. foto: ČTK

"Nevím, jestli po dnešku budu zase někdy favoritem na vítězství v grandslamovém turnaji. Ale to mě nijak netrápí. Když jsem favoritem, hraju stejně, jako když mě považují za outsidera," poznamenal Murray, jenž nenavázal na svou účast ve finále minulého grandslamu US Open.

Rodák z Dunblane přitom v přípravě na Australian Open zářil. Nejprve vyhrál exhibici v Abú Zabí, kde mimo jiné zdolal dva nejlepší hráče světa Rafaela Nadala a Rogera Federera, poté triumfoval i na turnaji ATP v Dauhá. Tam znovu porazil Federera a například i Andyho Roddicka.

I proto začali tenisoví fanoušci uvažovat o tom, že by se Murray mohl stát prvním britským vítězem grandslamového turnaje od roku 1936, kdy Fred Perry vyhrál US Open. Mladého Skota však zastavil španělský daviscupový hrdina Verdasco a také lehké onemocnění, na něž se však poražený nechtěl vymlouvat.

"Rozhodně se necítím nijak hrozně. Když vám není dobře, tak nemůžete dělat určité věci, které byste chtěli. Ale musíte se s tím vyrovnat," uvedl čtvrtý nasazený Murray. "Rozhodně to nebyl důvod mé prohry. Své šance jsem měl, ale on hrál hodně dobře," řekl na adresu svého soupeře, jehož v předchozích pěti duelech porazil.

Pětadvacetiletý Verdasco se nenechal rozhodit nepříznivým vývojem a ze stavu 1:2 dokázal zápas dovést k vítězství. Především ho podržel v klíčových okamžicích servis. "Podával neuvěřitelně. Myslím, že to byly z prvního servisu rány více než 215 kilometrů za hodinu. Zvlášť se mu dařilo v momentech, když prohrával, což mu proti mně dříve nešlo," uvedl Murray, jenž nevyužil za stavu 3:2 v pátém setu dva brejkboly a následně svůj servis ztratil, což bylo klíčem k Verdaskově výhře.

"Cítil jsem se sebevědomě a fit. Prostě jsem se snažil hrát svou hru," řekl madridský rodák Verdasco, jenž v třetím kole nadělil dva "kanáry" Radku Štěpánkovi. Díky nečekanému vítězství nad Murraym si zahraje poprvé v kariéře grandslamové čtvrtfinále. "To byl můj hlavní cíl a jsem strašně šťastný, že se mi to povedlo," dodal.

Autor: