Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Murraymanie v Británii, mladý Skot má ovládnout domácí Wimbledon

US Open

  14:16
PRAHA/LONDÝN - VIDEO - Británie je na nohou. Pozvolna spouští nové šílenství zvané Murraymanie. Ústřední postavou se stal mladý Skot Andy Murray, který má konečně zbavit britský tenis ostudy.

Andy Murray vyhrál v Queen´s Clubu jako první Brit po 73 letech. foto: ČTK

Hostitelé slavného Wimbledonu totiž čekají na "svého" vítěze již 73 let. Od triumfu Freda Perryho v roce 1936 na trávě v All England Clubu nikdo z domácích hráčů neuspěl. Murray ale dává fanouškům naději.

Dvaadvacetiletý tenista vyhrál v neděli turnaj v Queensu jako první Brit od roku 1936 a nyní ponese těžké břemeno očekávání. Zvládne Murray obrovský tlak, který Britové na své hrdiny kladou? "Neplánuji podlehnout celému tomu bombastickému tlaku. Když to dovolíte, tak vás ovlivní, ale já chci jen hrát svůj tenis, vyhrávat zápasy a nestarat se o ostatní věci," řekl Murray.

Dál prý bude žít normálně podle svého. "Nezačnu najednou vypínat televizi ani ztišovat rádio. Je mi jedno, co se píše, co lidé říkají, protože tohle mé zápasy nevyhrává ani neprohrává," uvedl tenista.

Před ním nezvládl roli britské naděje na wimbledonský triumf Tim Henman. Bývalý čtvrtý hráč světa došel čtyřikrát jen semifinále. Murray pociťuje velké očekávání od britských fanoušků již několik měsíců.

TRIUMF MURRAYHO V QUEEN´S CLUBU:

Není pro něj nové, že se k němu lidé obracejí při venčení psa, když jde po ulici a přejí mu hodně štěstí - ale pouze ve Wimbledonu. "Lidé tady takhle tenis berou," konstatoval Murray.

Většina Britů ho dlouho nechtěla přijmout za svého. Ale poté, co Henman v roce 2007 ukončil kariéry, stal se pro ně Murray jedničkou. V areálu Wimbledonu loni přejmenovali Henmanův kopec, místo odkud fanoušci bez lístků do hlediště sledují zápasy na obří televizní obrazovce, na Murrayho horu.

Murray má velkou šanci na triumf ve Wimbledonu i z historického pohledu. Před ním se po výhře v Queensu radovaly z výhry i v All England Clubu legendy jako John McEnroe, Jimmy Connors, Boris Becker, Stefan Edberg, Michael Stich, Pete Sampras i Rafael Nadal. "Není nemožné Wimbledon vyhrát, tak jako každý turnaj," řekl Murray.

Ve 22 letech se zdá být Murray dostatečně fyzicky i psychicky vyzrálý, aby mohl letos nebo v blízké budoucnosti tento úkol splnit. Už si zahrál grandslamové finále loni na US Open, je světovou trojkou a ukázal, že umí porážet hráče světové desítky.

"Stojím ale možná proti nejlepší dvojici všech dob, proti Rogeru Federerovi a Rafovi Nadalovi a bude těžké se přes ně dostat. Musím hrát vv životní formě, abych měl šanci. Je to strašně těžké, a proto to žádný britský hráč tak dlouho nedokázal," prohlásil Murray.

"Murray je skvělý a určitě má šanci Wimbledon vyhrát, protože je schopen porazit každého, Je to jen otázka času," řekl americký tenista James Blake, který s Murrayem prohrál nedělní finále.

Důležitou součástí tenisové "výbavy" hráče pomýšlejícího na výhru ve Wimbledonu je servis. Ten měl Murray při svém debutu v profesionálním tenisu v roce 2005 právě v Queens Clubu špatný. "Dával jsem rány, ale dva tři metry do autu," vzpomínal. Nyní vyspěl, je silnější a vyrovnanější. "Už podávám víc jako chlap," řekl.

Autoři: ,