Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Muslim v NHL? Od nového ročníku slavné soutěže skutečnost

Sport

  12:12
PRAHA/MONTREAL - VIDEO - Zámořská NHL zažila tento víkend velmi zajímavý vstupní draft 2009. Nejen díky dvěma lídrům, jedničce Johnu Tavaresovi a dvojce Victoru Hedmanovi ale i díky hráči, kterého si jako sedmého v pořadí vybralo Toronto. Jmenuje totiž Nazem Kadri a na podzim se může stát prvním muslimem v nejslavnější hokejové lize světa.

Nazem Kadri. foto: AFP

V zaplněnéM Bell Cetre, domovském stánku slavného Montrealu Canadiens, to začalo hučet jako ve vosím hnízdě. K řečnickému pultu na pódiu se postavili zástupci Toronta Maple Leafs. A když od šéfa klubu, jenž je úhlavním nepřítelem domácích, následně zaznělo, že tým draftoval Nazema Kadriho, hukot ještě zesílil.

Část fandů tleskala, část pískala a do toho se teprve osmnáctiletý šikovný centr objímal s členy své rodiny. Nebylo jich málo, jen mezi blízkým příbuzenstvem čítá jeho rodina přes 40 jmen. A nejen jméno, v poslední sezoně spoluhráče jedničky draftu Johna Tavarese, dávalo tušit hráčův původ. Ano, rodiči Nazema Kadriho jsou Libanonci.

ŠIKOVNÉ RUCE NAZEMA KADRIHO V AKCI:

Muslimské zvyky dodržuje Kadriho rodina také v Kanadě. Sám hráč chce být pro další mladé Libanonce velkým vzorem. "Vím, že mohu být prvním muslimem v NHL, ale zároveň bych nechtěl být posledním. Budu rád, když pro další děti v rodišti svého otce budu vzorem," řekl po draftu osmnáctiletý hokejista. 

Mimochodem, oblíbeným dětským klubem Kadriho byl Montreal Canadians. To je ovšem již minulost. "Ano, vždy jsem fandil Montrealu, ale nyní jsem členem organizace Toronta a jsem velmi šťastný," nebál se Kadri nepříjemné otázky před vyprodanou halou Montrealu.

Na jedno si vsadit můžete - tenhle mladý střelec rozhodně v NHL nezapadne a brzo o něm ještě hodně uslyšíme...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...