Úterý 28. května 2024, svátek má Vilém
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Muslimské basketbalistce zakázali ve Švýcarsku hrát ligu s šátkem

Sport

  12:43
REITNAU (Švýcarsko) - Devatenáctiletá muslimka se dostala do konfliktu se švýcarskou basketbalovou asociací. Ta totiž Shuře Shawkové z celku STV Luzern zakázala hrát v nejvyšší soutěži s tradičním šátkem na hlavě a klubu pohrozila kontumací zápasů, ve kterých by s ním nastoupila.

Žena - muslimka foto: azizaizmargari.files.wordpress.com

"Jestli je na prvním místě basketbal, musí být respektována mezinárodní pravidla. Pokud je na prvním místě víra, nemůže hrát," citovala prohlášení asociace agentura AP. Regule Mezinárodní basketbalové federace FIBA totiž zakazují jakékoli náboženské symboly a pokrývky hlavy.

Basketbalistka s iráckými kořeny, kterou čeká premiérová sezona v nejvyšší soutěži, se zatím nerozhodla, jestli šátek odloží. "Nerozumím tomu. Vůbec by mě nenapadlo, že v zemi jako je Švýcarsko, by mohl šátek na hlavě dělat problémy," uvedla Shawková.

V minulosti už podobný problém řešila světová fotbalová federace FIFA, když v Kanadě rozhodčí vyloučil z dívčího turnaje hráčku, která nastoupila k utkání s šátkem na hlavě. Navzdory protestům kanadských muslimů se FIFA postavila za rozhodčího.

Autoři: ,