Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Na British Open padla dvě hole-in-one. Amatér Lewis se drží

Sport

  13:33
SANDWICH/PRAHA - Letošní golfový British Open přináší samá překvapení, nečekané výsledky a dechberoucí údery. Po prvním dnu senzačně vedl amatér Tom Lewis, který po sobotě sice neudržel průběžné vedení, ale na první místo ztrácí pouze tři rány. V prvních dvou kolech také padla dvě hole-in-one, jenž obstarali Američan Johnson a jednašedesátiletý Watson.

Golfista Tom Watson. foto: Reuters

Do víkendových bojů British Open nepostoupilo celkem pět hráčů z první světové desítky. V golfu to ale není nic neobvyklého. Na hřišti Royal St. George's jsou velice obtížně navrtány jamky, což znamená, že jsou na greenu schované například za bankrem nebo za jinými překážkami.

Ani greeny nejsou v ideální poloze. Jsou skloněné od fairwaye, čímž se řada hráčů na nízce střižený pažit kolem jamky ani netrefí. Takové chyby se pak na hřištích, jenž jsou na British Open, napravují těžce. 

V Británii ale také padly fantastické rány. První "holinku", jak se přezdívá úderu hole-in-one, obstaral v prvním kole Dustin Johnson. Dokonalý 159 yardový úder převedl na šestnácté jamce. "Kedy mi o dvě jamky před tím říkal, že bych měl zrychlit," popisoval s úsměvem Johnson.

Johnson tímto úderem nastartoval svou stíhací jízdu za titulem z letošního The Open. Po dvou kolech mu patří sedmá příčka.

O den později se bezchybným úderem blýskl také jednašedesátiletý Tom Watson. Pro britského golfistu to byl pátý hole-in-one v kariéře.

 
 

Po prvním kole senzačně vedl na British Open amatér Tom Lewis. Ve druhém kole sice z výkonu polevil, nicméně na čelo ztrácí pouhé tři údery. Nedá se ale očekávat, že dalšími výsledky se udrží na podobné úrovni, kterou nasadil v prvních dvou kolech.

Lewise s veteránem Watsonem něco spojuje, i když je dělí 41 let. "Můj táta byl golfista. Hrál i několik let European Tour a Wantson byl jeho vzor. Křestní jméno Tom mám po něm," řekl Lewis.

"Hrál jsem senzačně pouze jeden den. Budu muset navázat na páteční výkon, ale jsem si jistý, že stejně dobrý výsledek neudělám. A když jo, tak vyhraju," uvědomuje se Lewis.