Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Na ME vyzve ve sprintu černošského rebela Chamberse běloch Lemaitre

Sport

  9:00
BARCELONA/PRAHA - Když 9. července zaběhl na národním mistrovství čas 9,98, novinové titulky senzačně hlásaly: "Historicky první běloch na stovce pod deset vteřin!" Tím bělochem je teď Francouz Christophe Lemaitre, 20letý mladík a zároveň největší talent evropského sprintu. A také ten nejsilnější soupeř Dwaina Chamberse, do té doby lídra evropských tabulek. Tihle dva slibují velký souboj...

Dwain Chambers foto: Reuters

Ne, nebude tak pikantní jako ten z loňského mistrovství světa v Berlíně, kde Usain Bolt s Tysonem Gayem hýbali s atletickými dějinami. Přesto evropský šampionát v Barceloně nežije teď ničím jiným.

Proč?

Na start se postaví běloch proti černochovi, dravé mládí proti zralé zkušenosti. I Francie proti Anglii, dvě navěky rivalské země. Zkrátka Lemaitre proti Chambersovi.

Chambers sází na zkušenost
Proti tomu Dwainu Chambersovi, jenž si v minulosti odpykal dvouletý distanc za užívání dopingu.

Před dvěma lety se proti němu dokonce vzbouřili britští sportovci a sami podepisovanou peticí podpořili rozhodnutí, aby nejel na olympiádu do Pekingu. Chambers už do konce své kariéry nesmí startovat na žádných hrách.

Ale zpátky na evropský šampionát, kde je teď v plné parádě připravený znovu. A sebevědomě prohlašuje: "Chci tady svůj další titul."

Po svém návratu má už ten z halového mistrovství Evropy i halového mistrovství světa na 60 metrů.

"Vím, že Lemaitre je a bude silnou konkurencí, ale pro mě mluví hlavně zkušenosti," tvrdí.

Jenže právě Lemaitre ho nedávno vytěsnil z postu lídra. Ve Valence s větrem v zádech o síle 1,3 m/s prolétl cílem v čase 9,98 a o setinu tak vylepšil národní rekord Ronalda Pognona. O tu samou setinu byl letos pomalejší Chambers.

Jen stručné přirovnání:

Brit má osobní rekord 9,97, letos zaběhl nejlepší čas za 9,99. To o 12 let mladší Francouz se na setinku přesně vetřel mezi oba jeho údaje. Dává vědět, že je v životní formě.

V životní?

Vždyť Lemaitre má teprve všechno před sebou.

Už před dvěma lety se stal juniorským světovým šampionem na trati 200 metrů, na stovce juniorského ME vyhrál loni dokonce v novém juniorském rekordu 10,04.

Ve svém věku běhá rychleji než řada černochů, kteří mají pro sprint lepší dispozice. Jen v Berlíně zpackal čtvrtfinále, když byl diskvalifikován pro ulitý start.

Christophe Lemaitre.

Nejsem favorit, říká Lemaitre
Nyní si chce v královské disciplíně kontinentálního měření vše vynahradit – jako první běloch, který umí stovku pod deset vteřin.

"Jenže já jen běžel, jak nejrychleji uměl," pravil po svém výkonu Lemaitre. "Proč se pořád rozebírá příběh o nějakém bělochovi? To se mi nelíbí," kroutil hlavou.

I tak se sprinterský svět ptá: kam se tenhle talent může až posunout?

Kam, když Lemaitre do svalovců ve vedlejší dráze má ještě výrazně daleko? A sám přiznává, že potřebuje zapracovat na lepší technice a rychlejším startu?

"Stále se mám co učit."

Má, avšak na startu finále začínajícím dnes ve 21.45 bude s Chambersem největším favoritem.

"Já a favorit? Kdepak. Tu nálepku nechte mému soupeři," žádá Lemaitre. "Já jsem pořád outsider."

Strategii před závodem už umí.

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...