Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Na prahu čtvrtfinále. Basketbalistky čeká Turecko

Sport

  11:28
BYDHOŠŤ - Jediná výhra dělí české basketbalistky od toho, aby si zajistily účast ve čtvrtfinále mistrovství Evropy. Jistotu chtějí mít už po prvním duelu osmifinálové skupiny s Tureckem, aby se pak proti Rusku a Litvě mohly soustředit na vybojování co nejlepší pozice pro vyřazovací boje.

ilustrační foto foto: ČTK

S Tureckem se český výběr utkal naposledy v přípravě na ME 2009. Nejprve soupeři podlehl 58:74, v odvetě zvítězil 103:81. Na evropském šampionátu se oba celky potkaly v roce 2007 v základní skupině, v níž Češky vyhrály 86:62. O dva roky dříve pak téměř stejným výsledkem vyřadily Turecko ve čtvrtfinále.

"Co si ale pamatuji, tak s Tureckem jsme se utkali skoro na každém mistrovství Evropy. Navíc jsme mívali i společnou přípravu a kontakty mezi týmy jsou velice úzké," uvedl trenér české reprezentace Lubor Blažek, který by byl rád, kdyby jeho svěřenkyně zopakovaly výkon z první čtvrtiny utkání proti Bělorusku. "V útoku i v obraně to byl dobrý výkon, ale hrát celý zápas s takovou úspěšnosti střelby a proti takovému soupeři se nestává," dodal.

Turkyně postoupily do osmifinále z třetího místa ve skupině A. V té těsně podlehly Litvě, následně porazily 76:60 Slovensko, ale pak poměrně přesvědčivě prohrály s Ruskem 65:80. Hlavní oporou byla pivotmanka Nevriye Yilmazová z Fenerbahce, která zatím v průměru nastřílela 16,3 bodu a připsala si tři asistence. Výrazně jí na rozehrávce sekundovala i klubová spoluhráčka Birsel Vardarliová. "Ale řada tureckých hráček je schopná se prosazovat v Eurolize. Určitě to není lehký soupeř," míní Blažek.

Hlavní zbraní jeho svěřenkyň v souboji s Tureckem by měla být obrana a také famózní doskok, v němž český výběr vládne celému turnaji. Naopak Turkyně zatím nasbíraly nejméně doskoků ze všech týmů a právě hra pod košem se pro ně stala osudnou v utkání s Ruskem.

Češky zatím neprohrály, což je podle Blažka o to cennější, že soupeři ve skupině nebyli tak lehcí, jak by se mohlo zdát. "Myslím si, že soupeři u nás ve skupině byli podceňovaní. Izrael a Velká Británie, to jsou kvalitní týmy, které jsou nedoceňované. A Bělorusko je velice silný tým. Co hráčka, to basketbalistka vysoké úrovně. Skupina nebyla vůbec jednoduchá. Postup se třemi respektive dvěma vítězstvími je pro nás povzbuzující," řekl Blažek.

Také v osmifinále prý není slabých soupeřů. "Turkyně mají velkou kvalitu. Litva je dlouhodobě světový tým, i když měla krátký výpadek. O Rusku snad nemusím ani hovořit. Pravidelný účastník závěrečných bojů. Mají obrovsky silný tým," uvedl k soupeřům. I proto nepovažuje český tým za favorita osmifinálové skupiny. "Nepřemýšlím nad tím, jestli jsme favorité. Jediné, na co myslím, je další soupeř.

Přemýšlím nad tím, co můžeme zlepšit a hrát proti tomu týmu. Role favorita odvádí od soustředění a pokory, kterou týmu vštěpuji. Každému tuto roli přeji, ale z výše jmenovaných důvodů ji nerad přijímám," dodal Blažek.

Úvodní osmifinálový zápas české reprezentace se odehraje v Bydhošti ve čtvrtek od 20:30. Přímý přenos vysílá ČT4.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...