Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Na šachový trůn znovu usedne jediný hráč

Sport

  13:52
ELISTA - Po třinácti letech bude mít šachový svět znovu jediného a všemi uznávaného krále. V ruském městě Elista usednou v sobotu za šachovnici Bulhar Veselin Topalov a Rus Vladimir Kramnik, aby v utkání na dvanáct partií ukončili dohady o tom, kdo je nejlepším šachistou planety.
Šachy (ilustrační foto)

Šachy (ilustrační foto) foto: Reprofoto

Šachový svět se rozdělil v roce 1993, kdy tehdejší šampion Garri Kasparov po sporech s mezinárodní federací založil vlastní soutěž. Od té doby měla královská hra dva mistry světa a všechny pokusy uspořádat "sjednocovací" zápas ztroskotaly. Loni Kasparov svou hráčskou kariéru ukončil a předseda FIDE Kirsan Iljumžinov přece jen dokázal najít cestu ze slepé uličky. Oba současné mistry světa pozval do ruské Kalmycké republiky, v níž je prezidentem, a zajistil pro ně milionovou odměnu.

Pro mnohé šachové experty je nadcházející zápas největším utkáním od roku 1972, kdy hráli v Reykjavíku sovětský velmistr Boris Spasskij s Američanem Bobbym Fischerem. Jen málokdo si troufne určit favorita. Pro Topalova, který loni v Argentině získal titul mistra světa FIDE a vede světový žebříček, hovoří nezdolná energie, s níž v každé partii bojuje doslova až do posledního pěšce.

Kramnik, který je Kasparovovým nástupcem na trůnu organizace PCA, je znám jako mistr neotřelých kombinací. Ve světovém žebříčku je až čtvrtý, ale horší pozice je dána tím, že v poslední době moc nehrál, protože ho sužovalo revmatické onemocnění. Teď už je ale fit a svou sílu ukázal triumfem na skvěle obsazeném srpnovém turnaji v Dortmundu.

Kramnika čeká ještě Fritz
Hrát se bude na dvanáct partií a pokud po nich bude stav nerozhodný, budou následovat čtyři partie v rapid šachu se zkrácenou dobou na jednotlivé tahy, případně ještě dvě bleskové partie, v nichž mají soupeři na své tahy jen pět minut.

Oba velmistři přiletěli do kalmycké metropole společným speciálem z Moskvy už týden před zahájením zápasu a přivezli si početné týmy spolupracovníků. V desetičlenné bulharské výpravě jsou mimo jiné španělský velmistr Vallejo Pons a americký trenér Onishchuk. I Kramnik se bude radit se šachisty ze světové špičky, jakými jsou jeho krajan Rublevskij nebo Španěl Illescas.

Nový šachový král bude korunován nejpozději 12. října. Kramnika pak čeká v listopadu ještě další zápas o milion dolarů. V něm bude v Bonnu jeho soupeřem počítač Deep Fritz.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!